P. Mahala
Typography

U srcu Posavske Mahale, na uriji kod kapele gdje se pravi spomenik poslije jedne ulazne pjesme mnogobrojnim vjernicima se obratio župnik vlč. Pavao Brajinović rječima: Draga braćo i sestre! Što je nekad bilo nezamislivo, doživjeli smo danas da to postane stvarnost: - Predsjednik države došao se pomoliti nad grobovima naših poginulih i uputiti nam svoju riječ: Čast mi je pozvati predsjednika gospodina Dragana Čovića da nam uputi svoju poruku. Predsjedniče izvolite!.

spomen park posavska mahala

Nakon kraćeg ali dobro izgovorenog obraćanja gospodina Dragana Čovića ponovo je riječ uzeo župnik župe u Posavskoj Mahali vlč. Pavao.
Dragi prijatelji! Kažu povijest je učiteljica života, a budućnost pokaže za svaku generaciju kakvi su bili đaci. Posao koji započinjemo važan je ispit ove generacije koja na svojim leđima nosi to teško breme više od sedamdeset godina, i zato izgradnjom spomen parka preuzimamo na sebe veliku i tešku, ali časnu i odgovornu dužnost.

Izgradnjom ovog „spomen parka“ došlo je vrijeme da se dostojno obilježi „vrijeme stradanja“ Hrvata odžačkog kraja 1945.

Spomen park je znak koji ovaj naraštaj postavlja, želeći posvijestiti stradanja Hrvata ovoga kraja, ali i ispričati priču o nama i našem odnosu prema našim precima, zavičaju, svijetu i životu. Činimo to da im spomen očuvamo!

U narodu postoji izreka:“ Berlin pao, Odžak nije, jer ovdje su bila glavna stradanja 23, 24, i 25 svibnja 1945. i vremena progona koji je uslijedio i nakon rata slijedećih trideset godina.

Mi sada stojimo na mjestu gdje je završio drugi svjetski rat, a odžački kraj ostao bez muške glave starije od 12 godina.

Tadašnja Vlaška Mala dobila je novo ime i danas se zove Posavska Mahala. Molit ćemo danas svemogućeg Boga da ovaj ispit uspješno položimo. Uspjet ćemo u tome ako budemo složni i hrabri kao naši poginuli branitelji u čiju čast pravimo ovaj „spomen park“.

Voljeli su ovu rodnu grudu, svoj dom, svoju obitelj, više od vlastitog života, zato su svi do jednoga poginuli, njih 3.361.

Dragi prijatelji nisu se slučajno posložile kockice da baš ove godine naš dragi prijatelj vojni biskup dr. Tomo Vukšić bude predvoditelj današnjeg misnog slavlja na Nuića groblju i blagoslovi početak radova na ovom „SPOMEN PARKU“.

Vojnik za vojnike, valjda je dragi Bog tako htio i zato im hvala i Bogu i preuzvišenom Tomi! Pa neka se vrši volja Božja. U ime hrvatskog naroda ovog odžačkog kraja molim biskupa Tomu da blagoslovi početak radova ovog spomen parka. Preuzvišeni! Zazovite blagoslov Božji!

Poslije blagoslova početka radova na „SPOMEN PARKU“ kojega je blagoslovio biskup dr. Tomo Vukšić procesija je krenula do Nuića groblja gdje se slavila današnja euharistija.

Po dolasku vjernika na Nuića groblje položit je vijenac za sve stradalnike te se vjernicima ponovo obratio župnik Pavao:

Draga braćo i sestre, dragi naši prijatelji! Od srca pozdravljam sve nazočne koji ste danas došli na ovu svetu zemlju, mučeničkom krvlju natopljenu, krvlju poginulih naših branitelja koji su pobijeni samo zato jer su voljeli i branili, prag svoga doma, svoju obitelj i ponos svoga naroda i ovog našeg lijepog posavskog kraja.

Odakle god došli, dobro nam došli dragi prijatelji. Prvi puta ovdje stojim kao župnik ove „ZAJEDNICE VJERNIKA“, ali i prvi puta vas pozdravlja jedno od stotina siročadi koji se rodiše poslije pogibije naših otaca na ovim prostorima u drugom svjetskom ratu. –

Pozdravljam braću svećenike i časne sestre na čelu s našim dragim biskupom i ovdje nazočnim odžačkim dekanom.

- Pozdravljam sve političare i političke djelatnike na čelu predsjednikom Čovićem, dopredsjednikom republike srpske Josipom Jerkovićem i našim načelnikom Jakovom Ivankovićem s ove strane Save i sve političke djelatnike s druge strane Save na čelu sa gospodinom Milasom, voditeljem ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Braćo i sestre! Upravo misao uskrsnuća nas je ovdje dovela da ispovjedimo svoju vjeru u prekogrobni život moleći za naše heroje koji svoje živote položiše na oltaru naše drage domovine.

Centar svih današnjih zbivanja je sveta misa, ta nekrvna žrtva raspetoga Krista, zato preuzvišeni prikažite je dragom Bogu, za naše poginule branitelje, za sve one koji danas žive od njihova roda i poroda, za prošlost, sadašnjost, ali i budućnost ovog mučeničkog i patničkog hrvatskog naroda . Amen!

Posavska Mahala, 25.05.2017 vlč. Pavao Brajinović, župnik