P. Mahala
Typography

U nedjelju 29. svibnja 2016. godine je svečanim misnim slavljem na Nujića groblju za sve stradalnike Dugog svjetskog rata, ovoga kraja, još jednom potvrđeno opredjeljenje: "Očuvati sjećanje na žrtvu, sveti je zadatak živih."  Predvoditelj misnog slavlja fra Božo Lujić je na početku svoje propovijedi najzornje objasnio zašto treba i dalje obilježavati Dane sjećanja. On je kazao da samo pomirena i shvaćena prošlost može proizvesti mirnu sadašnjost. A jedino takva, mirna sadašnjost obećava izvjesnu budućnost.

 

misa

U nastavku svoje propovijedi kazao je kako se svaka hrvatska obitelj ovoga kraja, u zadnjih sedamdeset i jednu godinu, na svoj način nosi s traumama koje su nastale kao gubitak očeva, sinova, braće i sestara. Naveo je i osobni primjer.

Običaj je da redovnici mijenjaju ime. Ja sam svoje zadržao, jer sam na taj način želio očuvati sjećanje na svog ujaka, stradalnika, čije su mi ime na krštenju dali, kazao je fra Božo.

Na groblju u Posavskoj Mahali i u društvenom domu okupio se poveći broj domaćih ljudi, ali i gostiju kojih je bilo od Hercegovine preko srednje Bosne i cijele Hrvatske, Prije same mise poduga kolona vijenaca u procesiji je prošla je kroz selo, a nakon toga su vijence kod spomen križa položili predstavnici vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Među gostima koji su jučer na poseban način bili primljeni nalazio se i saborski zastupnik, visoki časnik hrvatske vojske i HVO general Željko Glasnović. On je u svom obraćanju pozvao na jedinstvo hrvatskog naroda nalazio se on u dijaspori, Bosni i Hercegovini ili u Republici Hrvatskoj.

HKD Napredak Odžak

misa1

vijenci0vijenci1