P. Mahala
Typography

Župa Posavska Mahala proslavila je svog nebeskog zaštitnika Srce Marijino, po lijepom i pomalo osvježavajućem vremenu. Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Oliver Jerković, župni vikar u Odžaku, u koncelebraciji sa 5 svećenika.

patron posavska mahala

Bilo je nazočno oko 100. vjernika, a liturgiju je uveličao domaći sastav pod ravnanjem Jozefine Majstorović, učenice iz Pos. Mahale. Na početku je pozdravio sve vlč. Ivan Ravlić, župnik.

Vlč. Oliver naglasio je zauzetost današnjeg čovjeka, koji često ne može sabrano ni moliti, i u crkvi, na sv. misi je sa svojim svakidašnjim brigama, „došli smo i u ovu crkvu zasigurno sa svojim problemima, teškoćama i zato vas pozivam  da i mi svoje brige, svoga srca predamo Marijinu srcu, da bismo i mi zasjali  i doživjeli transformaciju.  

Znamo da nam je Bog, Bog neizmjerne ljubavi kojega krasi Božansko srce. Zato je on u svojoj dobroti utkao u ženu srce da vlada svijetom srcem i ljubavlju. Ta žena nad svim ženama jest Marija, koja je pod svojim srcem nosila i čuvala Sina Božjeg. Srce je uvijek bilo simbol ljubavi. Mi smo u srce, u taj nježni komadić tijela smjestili sve što je plemenito u čovjeku: dobrotu, sreću, veselje ali također ne smijemo zaboraviti, u srcu je i bol i patnja“.

I nastavio je „Marijina nazočnost pod križem pokazuje nam da ljubav uvijek pobjeđuje nepravdu i zlo. Možda i mi današnji vjernici teško možemo izbjeći  da nam drugi čine nepravdu, ali ono što možemo, jest svojom ljubavlju dati svjedočanstvo vjere. Marijina prisutnost pod križem govori nam da i vjernik pati, da je nemoćan pred nepravdom, ali vjernik nikada ne očajava. Zato trebamo imati pred očima uvijek Marijin lik, po kojoj ćemo i mi kao vjernici dobro postupati ugledajući se u nju. Neka nam BDM udijeli milost da naše srce učini po svome srcu. Neka se i u nama i po nama vrši volja Božja“ završio je vlč. Oliver.

Župa je poslije rata stala na „svoje noge“ u ekonomskom i materijalnom stanju, ali osjeća se iseljavanje u potrazi za poslom. Ova vlast današnja puno o tome ne razmišlja, i ako je evidentno rasulo hrvatskoga življa na svakom mjestu, pa i u cijeloj Bosanskoj Posavini. U župi ima oko 430 vjernika u 140 kuće. Uglavnom je to staračko stanovništvo, sa puno neženja i neudanih osoba.

Posavina.org / I.R.