P. Mahala
Typography

Sad je već opće poznata priča o stradanju Hrvata Podvučijaka na koncu i u neposrednom poraću Drugog svjetskog rata. U borbama pred sam kraj rata i odmazdi partizanskih jedinica nad lokalnim stanovništvom ubijen je najveći broj ukupno stradalih.

Dana 25. svibnja 1997.godine, kod spomen križa poginulim braniteljima u središtu Odžaka, služio je svetu misu za poginule Hrvate Podvučijaka pokojni fra Grga Vilić. Bio je to početak onoga što će prerasti u Dane sjećanja. Višednevna manifestacija s duhovnim, kulturnim, povijesnim i sportskomemorijalnim sadržajima.

U Odžaku je 6.3.2020. održan sastanak organizacijskog odbora ovogodišnjih Dana sjećanja. Izabrali smo 22 člana odbora i utvrdili program manifestacije. Dogovorili smo sudionike i sadržaje.

Iako smo s pripremama za obilježavanje Dana sjećanja 2020. krenuli na vrijeme, na žalost moramo izvijestiti kako je organizacijski odbor odlučio da manifestacije ove godine neće biti. Rezultat je to pandemije koja je zahvatila cijeli svijet i prouzročila otkazivanje mnoštva događaja, kako kod nas, tako i u svijetu.

Radujemo se Danima sjećanja u budućim godinama i molimo Boga za stradalnike !

Luka Jurić, predsjednik organizacijskog odbora