Pećnik
Typography

 

patron pecnik 14PEĆNIK - Župa Pećnik proslavila je 21. lipnja svog zaštitnika sv. Alojzija Gonzagu. Po lijepom i ugodnom vremenu okupilo se pred crkvom, gdje je slavljena sv. misa, oko 270 vjernika. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Marijan Orkić, župnik u Morančanima k. Tuzle, u koncelebraciji sa 16 svećenika.

Sve je na početku pozdravio domaćin vlč. Anto Perić, upravitelj župe, u prvom redu svoje župljane Pećničane, te 50-ak njih koji su došli autobusom iz Osijeka, gdje su se odselili, svećenike i vjernike iz susjednih župa.  Pjevali su vokalno osobe iz župe Pećnik. Pod sv. misom uvedeni su u dužnost ŽEV (3) i ŽPV (6) župe Pećnik.

Propovjednik Marijan naglasio je u propovijedi vrijednost duhovnoga života ispred materijalnoga:  „Blaženi Alojzije rođen je 1568. godine,  odmah je počeo smjerati ka duhovnom životu, ugledajući se posebno u majku koja je bila izvanredno pobožna.

Otac je malog Alojzija htio odvratiti od njegove velike pobožnosti, jer mu je  pripremao veliku svjetovnu i političku karijeru. Alojzije je volio biti redovnik Družbe Isusove, a otac je ipak, ako će biti svećenik želio da to bude dijecezanski. Alojzije je sebe već zamišljao sa položena tri zavjeta: poslušnosti, čistoće i siromaštva i rano se opredjeljujući za misionarski život. Alojzije je volio obilaziti bolesnike i ako je već kao mlad obolio na bubrege“, kazao je propovjednik i nastavio „tko ne haje za spas bližnjeg svoga taj ne ljubi Gospodina Boga, jer neće da pronosi slavu imena Božjega.

Alojzije je služio bližnjega, bolesnoga. U vrijeme kuge 1591. u Rimu on je služeći kužne bolesnike sam od teške bolesti obolio i to ga je stajalo mladoga života. Nitko ne smije svoga bližnjega ocijeniti gorim od sebe, dapače, mora ako je ikako moguće što više dobrim cijeniti ono što vidi da dobro drugi čini.

Sam Alojzije je rekao da je kraljevska kruna i plašt prolazan, treba težiti za neprolaznim dobrima. Ako smo spremni za bližnjega sve učiniti u najtežim kušnjama onda ljubimo Boga. Da li mi ljubimo svoje bolesnike i starije ili bježimo od njih, želeći možda da što prije završe tijek ovozemaljskoga života“ završio je propovjednik.
 
Danas 2014. godine župa Pećnik ima oko 110 osoba u 82 kuće, koliko je imala skoro i 2001. godine.  Župna kuća i crkva su uglavnom solidno uređeni. Uglavnom su to starije i samačke osobe u kućama. Vrlo malo ima mladih i djece. Rješenje bi bilo u povratku obitelji i povećanju nataliteta, na čemu treba poraditi.  

Za Posavinu.org piše vlč. Ivan Ravlić