Pećnik
Typography

Zavičajna udruga Pećnik je organizirala veoma uspješnu humanitarnu zabavu u Littau pokraj Luzerna. Dvorana je bila popunjena tražilo se koje mjesto više. Zabava je započeta uz intoniranje Hrvatske himne koju je veoma dobro i lijepo odsvirao i otpjevao Dragin Band iz Slavonije. Nazočne goste je srdačno i toplo pozdravio i u ime domaćina se zahvalio voditelj programa Marko Matijević.

Nakon pozdravnog govora nazočnim gostima se obratio i predsjednik zavičajnog kluba Pećnik Marinko Lubina. U kratkim crtama je informirao je goste o radu i uspjesima udruge za protekli period.

Kazao je kako je cilj udruge pored druženja, pružanje materijalne potpore rodnom selu Pećniku te njegovim najugroženijim pučanima.

Udruga djeluje veoma aktivno već 24 godine. Veoma uspješno je potpomagala saniranje ratnih šteta na sakralnim objektima, komunalnoj strukturi te sanaciji društvenih domova i nogometnog igrališta.

Gospodin Lubina se u ime udruge zahvalio svim gostima, sponzorima te izvođačima zabavnog programa.

Gost iz Domovine je bio i župnik župe sv. Alojzija Gonzage iz Pećnika vlč. Andrija Janjić. On se u svom kratkom govoru od srca zahvalio zavičajnoj udruzi na svesrdnoj materijalnoj i moralnoj potpori koja se pruža župi i selu od 1992. godine pa sve do danas.

Pozvao je svoje župljane na jedinstvo kako u iseljenoj takvo i domovinskoj posavskoj župi i selu Pećniku.

Na samoj zabavi je prikupljana materijalna potpora mladom pećničkom invalidu Andreasu Jularić za nabavku električnih invalidskih kolica u kojoj je učestvovao veliki broj nazočnih gosiju.

Ovom prigodom se zahvaljujemo sponzorima zabave: Alsa+Eggmann Genf, Pizeria Grottino Luzern, Pronto Kredit Bern, MB Duga Reinigung Bern, Miro apartmani Zurich, Mat-Finanz Bern,  i Prevoz turist Odžak.

Veliko hvala i našim medijskim pokroviteljima Hrvatskim portalima croatia.ch, pecnik.ch, garevac.info, te Hrvatskoj matici iseljenika Zagreb.

Hvala i hrvatskim tiskovini medijima VL i mjesečniku FeniX iz Njemačke. Posebno se želimo zahvaliti Multi Periću koji je to sve snimio uživo te će materijale dostavit na daljnju reprodukciju PTV u BiH.

Gosti su bili služeni domaćim vinima te specijalitetima s ražnja i grila naravno uz pećničku šljivovicu za dobrodošlicu gostima.

Ovom prigodom se zahvaljujemo svim Pećničanima i Pećničankama koje su donijeli rakiju i domaće kolače koji su se služili uz kavu.

Pećničkom župniku vlč.Janjću prigodan dar su uručili Miro apartmani i Mat Finanz Marko Matijević.

Goste su zabavljali pećnički glazbenici izvorna grupa „Pećnički biseri“ koja je ujedno imala i  promociju novoga CD-a na kojem je sponzor bio zavičajni klub Pećnik u Švicarskoj.

U dobrom raspoloženju i veselju gosti su se družili do kasno u noć s poznatim pećničkim slavoncem Dragom Matijević i Mirelom Tatić te draginim bandom.

U pjesmama Drage Matijevića opjevani su svi krajevi lijepe naše, Bosne i Hercegovine te naše drage Posavine.

Također je lijepo bilo gledati i slušati mladost HKUD Posavina ZH kako izvodi plesove Hrvatskog puka Posavine, BiH i RH u narodnim odorama koje su nosili njihovi djedovi i bake.

Druženje je sa vlč. Andrijom nastavljeno i u nedjelju na sv. Euharistiji koju je slavio s voditeljom HKM u Luzernu fra Brankom Radoš. Kasnije su se družili Pećničani koji žive U Luzernu i okolini u misijskim prostorijama HKM Luzern.

Hvala fra Branku koji je omogućio vlč. Andriji da slavi sv. Misu uz mnoštvo Hrvatia u Luzernu.

Na koncu se želimo zahvaliti svim našim dragim gostima, glazbenim izvođačima, Posavini ZH i svim djelatnicima koji su poslužili nekoliko stotina gostiju. Hvala im u ime ZK Pećnik u Švicarskoj.

Iskreno hvala i predsjedniku Marinku Lubini koji je ugostio župnika nekoliko dane te mu pokazao ljepote i čari Luzerna te marijanskoga svetišta u Einsiedelnu.

Teškoj je riječima dočarati zabavu i veselo druženje nekoliko stotina raspjevani i razigranih Hrvata na 24 po redu zabavnoj večeri.

Na koncu se posebno zahvaljujemo Multi Periću te našem vrijednom uredniku i fotografu pećničkog internet portala Anti Čoliću.

U ime zavičajne udruge Pećnik, piše Marko Matijević.{jathumbnail off}