Pejo Gašparević
Typography

Naš suradnik Pejo Gašparević je za Deutsche Welle iznio svoj stajališta o mogućim vanjskopolitičkim i unutarnjim političkim učincima izbora Zorana Milanovića za predsjednika  Republike Hrvatske.

 izbori 2020


"Izbor Zorana Milanovića neće bitno promijeniti vanjskopolitičku orijentaciju RH, ali bi mogao uticati na intenziviranje europskog puta BiH i unutrašnje prilike u Hrvatskoj, kaže za Deutsche Welle novinar Hine Pejo Gašparević. „I Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović smatraju da Hrvatima u BiH ne treba nametati političke predstavnike.

Oni se ne slažu s načinom na koji je za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izabran  Željko  Komšić. I Milanović smatra da političke predstavnike hrvatskog naroda u tijelima vlasti BiH trebaju birati Hrvati kao konstitutivni narod, a ne da im se nameću oni političari koji nemaju većinsku glasačku podršku hrvatskog naroda“, kaže Gašparević.

„Možemo, također, očekivati kako će  Milanović, u vrijeme aktualnog predsjedanja  Hrvatske  Vijećem  Europske unije (EU) u prvoj polovici ove godine,  biti angažiran i u diplomatskom zauzimanju da se ubrza proces priključivanja zemalja Zapadnog Balkana EU.

To je vanjskopolitička ambicija i aktualnog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, pa će Plenković kao član  Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Milanović kao kandidat Socijaldemokratske partije na vanjskopolitičkom planu težiti usklađenim stavovima u tom smislu. Na unutarnjem političkom planu, međutim, izbor Milanovića za predsjednika RH mogao bi potaknuti previranja u HDZ-u jer su to nakon izbora za Europski parlament drugi izbori ove godina koje HDZ gubi“, kaže Gašparević.

DODATAK: Ovo nije bila tema izjave ali dodajem kao moj stav. - Predsjednički  kandidat Miroslav Škoro  je u izbornom prvom krugu dobio respektabilnu podršku  465.703 glasa. To je politički kapital koji daje poticaj za ambiciozni angažman na predstojećim parlamentarnim izborima u rujnu ove godine.

Postoje procjene kako bi desni politički spektar u  Hrvatskoj na predstojećim parlamentarnim izborima  mogao iznjedriti hrvatsku varijantu Victora Orbana. Po mojem shvaćanju, Škoro se nalazi pred izazovom svojeg života. Želi li polučiti ozbiljniji politički uspjeh on će se trebati profesionalnije opredijeliti za politiku koja je mnogo zahtjevnija od pjevanja.

Politika zahtjeva poznavanje mnoštva  činjenica i vještinu upravljanja zamršenim gibanjima. Visoka politika traži sposobnost strateškog promišljanja  ali i osjećaj za takt. Visoka politika traži upućenost u međunarodne odnose  i sagledavanje šire slike ali i temeljit  uvid u probleme na domaćoj političkoj sceni.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević