Pejo Gašparević
Typography

Govori: Pejo Gašparević

Politički analitičar Pejo Gašparević svjestan je da će Deklaracija Sabora RH biti podržana u hrvatskom i osporavana u bošnjačkom političkom miljeu, a ne isključuje ni podjeljena stajališta u međunarodnoj zajednici.
„Stajališta iznesena u Deklaraciji nisu novost, a ovoga puta su pretočena i u dokumentu zvanične instritucije – Sabora RH.

To znači kako je svom nezadovoljstvu zbog izbora Željka Komšića za člana predsjedništva BiH 'glasovima bošnjačkog naroda' i uopće pozicijom hrvatskog naroda u BiH, službeni Zagreb dao institucionalnu dimenziju“, kaže Gašparević za Deutsche Welle.

sabor
Naš sagovornik primjećuje da Deklaracija  ističe i podršku suverenitetu BiH, saradnju dvije zemlje i funkcionalnost BiH na evropskom putu, ali i poziva na „konsenzualne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona radi harmonizacije odnosa konstitutivnih naroda i građana BiH“.

„Ovakvim izbalansiranim pristupom, službeni Zagreb igra i na međunarodnu kartu dodatne internacionalizacije hrvatskog pitanja u BiH. Spominjanjem 'upravljivosti i ekonomičnosti unutarnjeg uređenja BiH', Deklaracija indirektno sugerira kako Daytonski sporazum zapravo nema kapacitete za funkcionalno uređenje BiH“, kaže Gašparević.

Redakcijsko izvješće