27
Wed, Jan

Pejo Gašparević
Typography

marija bistricaRaskrinkavanje komunističkog terora bilo je u središtu propovijedima nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića i nadbiskupa splitsko-makarskog mon. Marina Barišića na misnim slavljima na blagdan Male Gospe u Mariji Bistrici i Solinu.

Piše: Pejo  Gašparević

I dok smo u Hrvatskoj na svim razinama upoznati s neprihvatljivošću fašizma i nacizma, još uvijek trpimo posljedice komunističkoga terora, o kojemu se hrvatskoj javnosti skriva istina, čak i veličajući nalogodavce i izvršitelje komunističkih zločina", kazao je zagrebački nadbiskup Bozanić u propovijedi na misi u Mariji Bistrici.

"Takvo ponašanje hrvatskim katolicima nikada ne će biti prihvatljivo", dodao je.
Podsjetio je kako je upravo u ovom najvećem hrvatskom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici prije 15 godina, 3. listopada 1998., prigodom beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, blaženi papa Ivan Pavao II. govorio o tragediji koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu u 20. stoljeću, obilježenom trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom Ta poruka blaženog Pape snažno "odjekuje kao ispit savjesti svakoj političkoj opciji u Hrvatskoj" i danas uoči beatifikacije svećenika Miroslava Bulešića, koja će biti 28. rujna ove godine u Puli, kazao je Bozanić.

Podsjetio je kako je mladi istarski svečenik Miroslava Bulešića ubijen u kolovozu 1947., dvije godine po završetku rata, "pod okriljem komunističke partije, kao jedan u nizu ne samo žrtava iz mržnje prema vjeri, nego i žrtava za koje nitko nije istinski odgovarao".

"Čudi nas da upravo oni koji se navodno zalažu za 'europske vrijednosti', ne uviđaju koliko su neljudski stavovi koji štite istinske neprijatelje tih vrijednosti, ali ponajprije neprijatelje čovjeka", kazao je Bozanić, dodajući da iz "nepriznavanja istine rastu nove klice nepravde".

A nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, služeći misu u Solinu na  blagdan Male Gospe, zaštitnika toga grada, u propovijedi je pozvao da se u Hrvatskoj naprave i popisi suradnika Udbe te žrtava svih totalitarnih režima.

"Vjerujemo da će nova pokoljenja, oslobođena od ideološkog ujeda i otrova zmija. s pogledom na svoga učitelja - na križ Kristov, na našem putu slobode, kao ljubitelji istine, a ne osvetnici, bez poteškoća poštivati propise i popise - popis branitelja i popis suradnika Udbe, popis žrtava svih totalitarnih režima, pa konačno i onog nakon Drugog svjetskog rata, kao i popis birača i točan broj stanovnika u svim hrvatskim gradovima“, rekao je nadbiskup Barišić.

U tom je kontekstu spomenuo i Vukovar, vezano za aktualna događanja s dvojezičnim natpisima u tome gradu stradalniku, rekavši kako nam je potreban mir „ali razborit mir koji će poštivati rane i pijetet žrtava“.
Splitsko-makarski nadbiskup u popovijedi je također kazao kako ovu Hrvatsku  "mogu voditi i odgovorne uloge imati samo oni koji koji su domovinu Hrvatsku doista sanjali, željeli i trajno je vole, te poštuju njezine duhovne, moralne kulturne i povijesne vrijednosti i koji se ne stide svoga rodoslovlja, a druge prihvaćaju i poštuju".

„Obećanja bez pokrića opustošila su nas, gospodarski i demografski, redovito su dolazili na vlast na krilima obećanja novih radnih mjesta, investicija, većih primanja, posla mladima, smanjena poreza i papirologije, no vrata se tu nisu otvorila nego zatvorila“, istaknuo je mons. Barišić.
Ocijenio je kako, nažalost, Hrvatska i dalje ostaje zemlja obećanja, iako je imala sve uvjete da postane  obećana zemlja.

Po Barišićevim riječima, dovode nam se „misionari novoga poganstva koji žele obezvrijediti moralne, duhovne, tradicionalne i kulturne vrijednosti hrvatskog naroda“.

„Pored prirodnog braka muža i žene, te umjesto roditelja oca i majke, kriomice se uvode nazivi i odnosi čudne i strane kulture, koja nas ne samo udaljava od općih ljudskih vrijednosti, nego je ta kultura u suprotnosti sa samom logikom i naturom“, rekao je splitsko-makarski nadbiskup, aludirajući na istospolne brakove.
Mons. Barišić u svojoj se propovijedi osvrnuo i na nedavno samoubojstvo Zvonka Bušića nazvavši ga „sanjarem hrvatske slobode“, a njegovu otmicu zrakoplova, 1976. godine, pri čemu je jedan policajac poginuo pri demontaži bombe ostavljene u zračnoj luci u New Yorku, „opasnim pothvatom koji je za osudu“.

„Nažalost, dogodila se jedna žrtva, sanjar je platio za to 32-godišnjim zatvorom, no, konačno je dočekao dan, 2008., ulaska u svoju zemlju, svoga sna, ali nije ju prepoznao jer ona je još uvijek zemlja pukih obećanja, podijeljenosti, interesa, karijerizma, nepoštene pretvorbe i usputnog kriminala. Prepuštamo ga Božjem milosrđu, ali ne možemo prihvatiti njegov očajnički izbor da je prihvatljivija smrt nego život u društvu koje je još daleko od sanjanoga“, naglasio je mons. Barišić.

Pri tomu je postavio pitanje - „što nam govori ovaj sanjar i još 1.700 branitelja koji su potražili slobodu u bijegu iz života (u samoubojstvima)?"

„Nisu li svi oni svima nama ozbiljni poziv na ispit savjesti – na osobnoj, društvenoj i crkvenoj razini, ispit savjesti za biračko tijelo i nositelje vlasti“, istaknuo je Barišić.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
08. rujna 2013.