Pejo Gašparević
Typography

Slavko Nedić (rodom iz Tolise) novinar Hrvatskog katoličkog radija je na Znanstvenom skupu 11. rujna 2021. godine u Zagrebu "Bosanska Posavina - jučer, danas sutra" održao predavanje "Počeci diskografije izvorne glazbe." Ovom prigodom prenosim dio tog predavanja s podnaslovom "Prva ploča izvorne glazbe."

Evo sadržaja tog dijela predavanja

PRVA PLOČA IZVORNE GLAZBE
Autor: Slavko Nedić

Sve veća popularnost izvorne glazbe nužno je dovela do ideje da se te pjesme i snime na gramofonske ploče. Tu je bilo popriličnih problema jer renomiranim nakladnicima nije padalo na pamet da se upuste u snimanje te seoske ili seljačke glazbe kako su ju posprdno zvali. Ta glazba je smatrana zaostalom a izvođači i slušatelji primitivci. Tek je emisija Selo veselo donekle korigirala to stajalište jer su u njoj mogli nastupati samo dobri i oni najbolji što je dovelo do predstavljanja te glazbe u kvalitetnijem svjetlu. U to vrijeme spomenuta emisija Selo veselo je raspisala natječaj za pronalaženje talenata koji bi za potrebe emisije snimili svoje izvedbe.

Tu ideju su kod sebe u dobojskom kraju odlučili napraviti i dvojica zaljubljenika u izvornu glazbu. Oni su: Zdravko Nešković, direktor Radio difuzne ustanove Glas Komuna te Boško Jelić, glavni urednik Radio Doboja, Po preporuci su došli do braće Begić koji su u to vrijeme slovili kao dobri pjevači izvorne glazbe koji su svoj zanat ispekli rano jutarnjim koncertima u vlaku s kojim su u 4 sata ujutro putovali iz Doboja u Slavonski Brod gdje su radili. Prvo snimanje je održano u Doboju u dvorani Općinske konferencije Socijalističkog saveza a snimano je na tada vrlo kvalitetan reporterski magnetofon Uher.braca begic 900

Prva pjesma koju su snimili bila je Bratska dioba koja je bila naslovna skladba njihove druge singl ploče. Pjesme su snimljene za potrebe radio postaje Doboj a na snimanju je uz Iliju i Marka Begić bio još i njihov prvi i dugogodišnji suradnik na šargiji Stanoje Marković. Nedugo nakon snimanja pjesme su emitirane na Radio Doboju i postale pravi hit. Interes za njihove pjesme bio je jako velik tako da ih je Zdravko odlučio objaviti i na ploči. Snimljene su pjesme: Kad zapjeva Ilija i Marko, U proljeće kad sve cvjeta, raste, Ja bolujem draga i Tri stazice vode na tri strane / Volio sam tri djevojke koje su se našle na njihovoj prvoj singl ploči. Bio je to ujedno i prvi nosač zvuka izvorne glazbe. Nakladnik singl ploče je Glas Komuna a kataloški broj GK 1001. Prvi tiraž je bio 5000 ploča koji je planuo u par dana a ukupna naklada te singl ploče bila je oko 100 000 prodanih primjeraka.

Ispred prodavaonice ploča bli su nepregledni redovi onih koji su željeli svoj primjerak ploče braće Begić. Mnogi su za svaki slučaj uzimali i po više primjeraka što za vlastite potrebe što za preprodaju. „Velik broj seljaka dolazio je u redakciju nudeći za ploču svojih ljubimaca jaja, kokoši, piliće, guske a jedan je starac iz okolice Bosansklog Šamca čak nudio prase za dvije-tri ploče braće Begić“ zapisao je novinar Senad Malodžići u listu Glasa Komuna o reakcijama na prvu ploču Braće Begić.

Nedugo nakon toga uslijedila je i druga singl ploča Braće Begić pod nazivom Bratska dioba. Na B strani te singl ploče nalazila se je i danas vrlo popularna pjesma braće Begić Zorica sviće te instrumental Dervenstki valcer.
U skoro isto vrijeme isto vrijeme u Kalesijskom kraju izvorna grupa Kalesijska trojka koju su činili: Hasan Šabanović, Šaban Salkić i Ramo Novaćinović snimaju svoju prvu singl ploču pod nazivom Kad Ibro pođe zemlju da brani. Ploča je snimljena na poticaj Zlatka Prlende i emisije Selo veselo a nakladnik je bila nova nakladnička kuća Jedinstvo Kalesija.

slavko nedic marko begic

Slavko Nedić i Marko Begić na ugodnom druženju

Specifičnost izričaja grupe Kalesijska trojka su bili troglasno pjevanje te instrumentalna pratnja koja se sastojala od dvije violine i šargije. I oni su u svom kraju ali i šire relativno brzo stekli kultni status stoga ubrzo snimaju i drugu singl ploču Sastala se Spreča i Jala u istom nakladništvu Jedinstva iz Kalesije.

Prema meni pronađenim podatcima još jedna grupa 1969. godine snima singl ploču. Oni su Raspjevani slavuji - Braća Babajići pod nazivom Kalesijo puna si mi cvijeća. Nakladnik i u ovom slučaju je Jedinstvo Kalesija.

Sljedeće 1970. godine diskografija izvorne glazbe doživljava procvat. Braća Begić objavljuju čak tri singl ploče: Ja prošetah gore dolje (Glas Komuna GK 1005), Hajde Jelo da ašikujemo (Glas Komuna GK 1014) te Prošetale tri lijepe djevojke (Glas Komuna GK 1026). Svoju prvu singl ploču objavljuje i danas uistinu velika legenda izvorne glazbe Ante Bubalo Rodila me majka lijepa (Jugoton EPY-4390). Singl je objavila tada najveća nakladnička kuća Jugoton koja je konačno prepoznala umjetničku ili barem komercijalnu vrijednost izvorne glazbe. Jedna zanimljivost vezana uz Antu Bubalu je da se njegove pjesme u testnom obliku mogu pronaći i poslušati i na mrežnim stranicama MTV Italija.

Jugoton je te godine objavio još nekoliko singl ploča izvorne glazbe:
Braća Nujić - Ej curice kad me voliš (Jugoton EPY 4314),
Braća Martinović - Ah šta ti je mila kćeri (Jugoton EPY-4336),
Braća Katinić - Veseli se i u gori ptica (Jugoton EPY-4365),
Ilija Jovanović i Pero Marinković - U mom selu (Jugoton EPY-4370),
Novak Ćerić, Marko Radovanović i Tadija Skoko - Pjesme iz Bosne (Jugoton EPY-4371),
Mišo Lukić, Vlajko Vudrag i Tomo Bardak - Ostavi me draga (Jugoton EPY-4394),
Petar Čondrić i Ivo Peić (1970) – Kad u maju ruže procvjetaju (Jugoton EPY-4396) te sestre Jelica i Mara - Kad zapjeva Jelica i Mara (Jugoton EPY-5337).

gramofonska ploca

Također danas legendarnu i vrlo raritetnu singl ploču A što ti je kćeri moja … te godine su snimile nažalost prerano preminule sestre Iva i Kata Perić (Glas Komuna GK-1021).
Pored njihove singl ploče Glas Komuna je nastavila uspješan niz izdanja izvorne glazbe.
Hasan Šabanović, Ramo Novačinović i Šaban Salkić - Kad ja pođoh u Vojnicu (Glas Komuna GK – 1004)
Branko Stankić, Cvjetko Stankić, Ratko Lazić, Stanko Stevanović i Drago Ristić - Majevico Moja - Majevico Moja (Glas Komuna GK – 1009)
Đokica Božanović i prijatelji - Ozrenski svatovi (Glas Komuna GK – 1010)
Braća Milinković (1970) - Od Modriče pa do Šamca grada (Glas Komuna GK-1015)
Jerko Čutura i Petar Pavo Olujić - Na dan tvog vjenčanja (Glas Komuna, GK-1017)
Jozo Jerkan, Marko Brašnić i Jozo Šimić Čičak – Posavino srce si u Bosni (Glas Komuna, GK-1019)
Petar i Mile Ristić i Draginja Stevanović - Čija je ono zvijezda ( Glas Komuna, GK 1020)
Iva i Kata Perić - A što ti je kćeri mila ... ( Glas Komuna, GK-1021)
Brano i Danilo Đukić – Mislio sam da je sanak bio (Glas Komuna, GK-1022)

U nakladništvo singl ploča izvorne glazbe uključuje se i Dervetski list koji objavljuje nekoliko izdanja a jedno od njih je i prva mala ploča Braće Anušić pod nazivom Pjesma ocu (Derventski list DelradD 003 – Jugoton USD-260)
Iste godine singl ploče objavljuju i:
Petar Čondric i Ivo Peić - Kad u Maju Ruže procvjetaju\
Ivica Majstorović i Nikola Sedlo - Srušila se kula i kapija
Miloš Lukić, Vlajko Vudrag i Tomo Bardak – Ostavi me draga
Ante Vukoje i Ivan Guberac – Ako me pitaš (PGP RTB EP 12591)

Za Posavinu.org priredio: Pejo Gašparević