04
Tue, Aug

Pejo Gašparević
Typography

josip perkovic1Nova 2014 godina u Hrvatskoj počela je uhićenjima bivših Udbaša koje se sumnjiči da su za vrijeme Titovog komunističkog režima bili umješani u ubojstva političkih neistomišljenika.

Piše: Pejo Gašparević

Bivši čelnik jugoslavenske, a potom i hrvatske obavještajne službe Josip Perković jutros, prvog dana nove 2014. godine je uhićen u Zagrebu temeljem europskog uhidbenog naloga jer ga njemačko pravosuđe tereti da je u toj zemlji sudjelovao u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je, po riječima njegova odvjetnika Ante Nobila uhićen jutros, i nalazi se u policijskoj postaji, kao i bivši obavještajac Zdravko Mustač. "Perković je uhićen oko 10 sati i nalazi se u policiji koja će ga tijekom dana odvesti na ispitivanje u državno odvjetništvo", kazao je Nobilo.

Prema propisanoj proceduri državno odvjetništvo treba ispitati uhićene i pitati ih pristraju li na izručenje. Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću no Nobilo ističe da će se Perković usprotiviti izručenju.

Nobilo očekuje da će tužiteljstvo za Perkovića zatražiti i određivanje istražnog zatvora pa bi nakon Županijskog državnog odvjetništva trbao biti odveden i pred suca istrage koji će odlučivati o tom zahtjevu.
Osim o pritvoru zagrebački Županijski sud, ali ne sudac istrage nego izvanraspravno vijeće narednih će dana odlučivati i o Perkovićevoj žalbi na izručenje, a na tu sudsku odluku Perković ili državni odvjetnik mogu se žaliti Vrhovnom sudu u naredna tri dana.

Perkovića i Mustača njemačko pravosuđe tereti da su u toj zemlji sudjelovali u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića. No obojica odbacuju optužbe i tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

Mustač, koji je kao šef Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije bio nadređen Perkoviću, šefu hrvatskog odjela zaduženom za tzv. neprijateljsku emigraciju, optužbe je odbacio i svjedočeći na suđenju za ubojstvo Đurekovića 1983., vođenom pred sudom u Muenchenu.

Uhićenja Udbaša Perkovića i Mustača može se smatrati do sada najsnažnijim udarcem u Hrvatskoj talozima komunističke diktature i zločinima koja je ta ideologija počinila skrivajući ih desetljećima od očiju javnosti. Naravano, i za Perkovića i za Mustaća vrijedi pravilo da nisu krivi dok im se sudski to ne dokaže. No, njihovo uhićenje i sudski proces zasigurno će proizvoditi onu vrstu učinaka, ne samo u Hrvatskoj nego i u ostalim zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, koji će preobražavati svijest ljudi.

U znatnom dijelu medija, političkih struktura te intelektualnih zajednica i znastveno povijesnih krugova na prostoru bivše Jugoslavije komunistički zločini se još uvijek tretiraju kao tabu tema. Takva školam mišljenja na komunističke zločine gleda uglavnom kao na sporadične incidente, a ne kao na sustavnu pojavu koja je gutala živote ljudi bez ikakvog suđenja, uništavala obitelji, zatirala pravo na drukčije mišljenje koje nije na komunističkopartijskoj liniji.

Oni koji slijede takva tumačenja komunističkih zločina, i nakon pada Berlinskog zida i raspada komunističke Jugoslavije, rasporedili su se po političkim strankama, medijima, kulturnim institucijama i pritajeno, ne eksponirajući se previše u javnosti, kočili svako problematiziranje komunističkih zločina. A protiv onih koji su se drznuli tematizirati zločine na Bleiburgu, Golom otoku, Burića štali i mnogim drugim stratištima i koji su imali hrabrosti javno se deklarirati kao antikomunisti, redovito su iz pozadine, reklo bi se hinjski, “poduzimane mjere” te ih se proglašavalo nacionalistima, rekacionarima i “častilo” sličnim etiketama.

U takvim nečasnim rabotama prepoznaje se rukopis protagonista komunističke ideologije i Titoljubaca koji nisu shvatili dubinu toka povijesti koji prožima našu epohu.

U uhićenju Udbaša Perkovića i Mustača nazire se širokopojasno uklanjanje komunističkog mulja.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
1.siječnja 2014.