Plehan
Typography

Danas je velika tuga i žalost u Bosanskoj Posavini. Umro je jedan velikan, umro je jedan od najboljih posavskih ljudi... svećenika... franjevaca... Umro je najstariji svećenik Bosne Srebrene, u 89. godini života, u 61. godini redovništva i 60. godini svećeništva. Fra Mladen Ravnjak je svjetlost dana ugledao 15. lipnja 1928. godine u mjestu i župi Svilaj, a rođen je od oca Ivana i majke Klare, dok mu je krsno ime bilo Marko.

sahrana fra mladen

Njegova ovozemaljska životna svijeća ugasila se u petak 10. veljače 2017. u samostanu na Plehanu kod Dervente.

Fra Mladen Ravnjak je ove godine trebao biti dijamantni jubilarac te se svečanim euharistijskim slavljem zahvaliti Bogu za 60 godina svećeništva. Međutim ova mu se želja nije ispunila kao i mnogim drugim svećenicima u službi Božjoj. Napomenut ćemo da dijamantnu Misu govore samo oni svećenici koji su preko 60 godina živjeli i služili Svevišnjem Gospodinu, što je malo kome uspjelo u životu.

Fra Mladen Ravnjak je bio u službovao u mnogim župama i obavljao je teške i odgovorne zadaće.
Bio je izuzetno cijenjen i poštovan od svih koji su ga poznavali ili čuli o njemu.

sahrana fra mladen2

Posljednja župa u kojoj je boravio poslije domovinskog rata bila je župa Potočani, a od 2010. godine boravio je u franjevačkom samostanu Plehan koji je smješten na istoimenom brežuljku udaljenom desetak kilometara jugoistočno od Dervente.

Sveta misa, zadušnica uz mnoštvo vjernika slavila se u crkvi sv. Marka Evanđeliste, na Plehanu, danas, 14. veljače 2017. godine u 12 sati. Njegovi tjelesni ostaci po osobnoj želji će čekati Uskrsnuće mrtvih na plehanskom franjevačkom groblju u kojem se tradicionalno pokapaju posavski franjevci.

Ova sahrana je okupila veliki broj posavskih vjernika na kojoj je nazočilo preko 80 svećenika, veliki broj kapelana, gvardijana i časnih sestara iz svih krajeva Bosne i Hercegovine pa i šire.

Na sahrani je sudjelovao i veliki broj vjernika iz Svilaja i Potočana koji su ga poznavali i koji će njegovo ime još dugo pamtiti, i rado će ga se sjećati u svojim molitvama.
Poslije ukopa svi nazočni vjernici pozvani su na zajednički ručak u motel "DVOR" u Derventi.

sahrana fra mladen1

Neka mu je laka crna Posavska zemlja...

Pokoj vječni daruj mu Gospodine...
Svjetlost vječna neka mu svijetli u Kraljevstvu nebeskom....

Počivao u Miru Božijem...

Piše Miro Kljajić
Fotografije: Zoran Pavlović i Marko Terzić