Svijet
Typography

Raste zabrinutost stranaca u Švicarskoj zbog poreza na nekretnine. Automatskom izmjenom podataka između Švicarske i ostalih država želi se stati na kraj svima koji žele izbjeći porezne obveze. Tko u inozemstvu posjeduje nekretnine, a nije ih u Švicarskoj prijavio, zadnjih je mjeseci, prateći aktualne vijesti vezane uz to s pravom zabrinut. Posebno se pogođenima smatraju migranti iz Italije, Španjolske i Portugala. Pregled situacije na osnovi pitanja i odgovora.

kuca

Od kada vrijedi automatska izmjena podataka?

Po globalnom standardu za automatsku izmjenu podataka Švicarska (pod crvenom oznakom ubaciti ovaj link: https://www.sif.admin.ch/sif/de/home/themen/internationale-steuerpolitik/automatischer-informationsaustausch.html od 1. siječnja 2017. skuplja podatke. Automatska razmjena s državama s kojima je sporazum sklopljen stupa na snagu 1. siječnja 2018.

Jesu li izmjenom podataka i nekretnine pogođene?
 
Formalno automatska izmjena podataka vrijedi samo za bankovne račune. No uz pomoć bankovnog računa porezne uprave  će relativno lako moći ustanoviti tko posjeduje nekretnine.

Moraju li nekretnine iz inozemstva biti deklarirane u Švicarskoj?

Da, i to nije nikakva novost. Tko je u Švicarskoj porezni obveznik, dužan je deklarirati sva svoja dobra, bez obzira dali se ona nalaze u Švicarskoj ili inozemstvu.

Plaćam porez na moju nekretninu u inozemstvu. U tom slučaju ću porez nakon što ga u Švicarskoj deklariram platiti dva puta?

Ne. Pogotovo ne u onim zemljama u kojima se nekretnina nalazi i s kojima je Švicarska sklopila sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. U tom slučaju Švicarska neće uzeti porez na nekretninu. No ući ćete u višu poreznu stopu u Švicarskoj na oporezivanu imovinu (Vermögen).

Primjer: U Švicarskoj sam poreznoj ustanovi do sada deklarirao sveukupno 500’000 franaka imovine. U tom slučaju plaćao sam porez na imovinu po poreznoj stopi proporcionalno na tih 500’000 franaka. Ako sam odlučio deklarirati moju nekretninu iz inozemstva koja je u vrijednosti od 200’000 franaka, plaćati ću ubuduće porez na imovinu i dalje samo za 500’000, no po prilagođenoj poreznoj stopi kojoj će se pribrojiti imovina iz inozemstva, dakle u ovom primjeru 700’000 franaka. Zbog porasta imovine, platiti ću i više poreza na imovinu.

To vrijedi i za tkz. Eigenmietwert. Tko u Švicarskoj posjeduje nekretninu i u njoj stanuje, dužan je vrijednost najma (Eigenmietwert) deklarirati kao dohodak na najam.  Zauzvrat porezna uprava nudi mogućnost odbiti troškove za uzdržavanje imovine i kamate koje imate na dug (hipoteku).

Hoće li oni koji svoju nekretninu iz inozemstva a nisu ju deklarirali biti kažnjeni?

Ne. Ako se porezni obveznik odluči svoju nekretninu koju posjeduje u inozmestvu deklarirati, neće biti za taj propust kažnjen. Umjesto toga ustanove će mu dostaviti naknadni porez do deset godina unazad i zateznu kamatu. No u Švicarskoj postoji mogućnost samoprijave bez kazne. Ta mogućnost vrijedi samo 18 mjeseci nakon što je automatska izmjena podataka stupila na snagu, znači do 30. lipnja 2018. Onima koji do tada svoje nekretnine iz inozemstva ne budu deklarirali,prijeti visoka kazna.

Prijevod: s www.swissinfo.ch Ruža Studer
Izvor: www.moja-domovina.net