U Marijanskom svetištu u Tolisi, pod velebnim tornjevima crkve koji su „osakaćeni“ u nedavnoj oluji, na proslavu patrona župe Uznesenja Blažene Djevice Marije okupilo se više od 8.000 vjernika posavskog kraja. Kip Gospe u svečanoj procesiji nosili su na ramenima četvorica muškaraca odjeveni u narodne nošnje, a ispred kipa s ponosom je koračalo stotinjak žena, mladih i starih, u prekrasnim posavskim nošnjama, koje posebno za ovu prigodu iznose iz starih sanduka.

Najavljujemo plan i program 15-te po redu manifestacije "Dani Tolise" koji se sastoje od vrlo bogatih i raznolikih sportskih i kulturnih događaja jedinstvenih u ovom djelu Bosanske Posavine koje vam prenosimo u cijelosti:

TOLISA-Zvuci crkvenih zvona ispod prekrasnih zvonika Toliške samostanske i župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije ispratili su i dočekali Deveto zavjetno hodočašće selima župe Tolisa. Potrajalo je više od pet sati a završilo misom polnoćkom na otvorenom.

Od 2007. godine u Tolisi, u organizaciji Zaklade Terra Tolis, održava se manifestacija „Dani Tolise“. Ove godine sadržaji su skraćeni, ali Organizacijski odbor na čelu s Danielom Dominkovićem se opredijelio da ne prekida tradiciju. Manifestaciju je službeno otvorio predsjednik Federacije Marinko Čavara koji je ujedno proglašen i počasnim građaninom Tolise. Među uzvanicima na svečanosti bili su uz ostale predsjednici Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić, ministri u Vladi PŽ Željko Nedić i Marijan Kopić, načelnik Stanko Vincetić, gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić.izrade dakle ima budućnosti, još samo da takvu prednost prepozna i bh tržište.

Mladost i ljepota prošarana osmjesima 70-toro krizmanika u župi UBDM u Tolisi obogatila je dolazak Vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića na proslavu blagdana Svetog Ante Padovanskog. Pohod Uzoritog kardinala najvećoj posavskoj župi bio je u znaku podjele Sakramenta Svete Potvrde za 36 dječaka i 34 djevojčice iz D.Mahale, Tolise, Kostrča, Matića i Ugljare, sela koja gravitiraju župi Tolisa na čijem čelu je gvardijan fra Mario Jurić koji je u ime župne zajednice zahvalio kardinalu na upućenim pastirskim riječima krizmanicima i vjerničkom puku posavskog kraja.

More Articles ...