Zoran Matkić
Typography

tuzla4U sklopu dvodnevnoga posjeta Tuzlanskoj i Posavskoj županiji, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je s domaćinima, fra Mariom Divkovićem, Nikolom Čičom, Mijom Krešićem i Ivicom Kovačevićem, tuzlanskim gvardijanom, predsjednikom tuzlanskog Napretka, HDZ-ovim zastupnikom u Skupštini Tuzlanske županije i vijećnikom u Općinskom vijeću Tuzle, najprije obišao staro crkvište u centru Tuzle gdje je poodavno započela gradnja Hrvtaskog kulturnog centra sv. Franjo.

S obzirom da izgradnju toga centra financijski pomažu Republika Hrvatska i Tuzlanska županija, gradonačelnik Bandić je poželio da se u financiranje uključi i Općina Tuzla i tako aktivno doprinese očuvanju tradicijskog i kulturološkog ambijenta stare gradske jezgre.

U razgovoru o planovima izgradnje HKC i funkcioniranju katoličkih i hrvatskih udruga u Tuzlanskoj županiji, u samostanu svetih Petra i Pavla, gospodin Bandić je izrazio puno opredjeljenje i Grada Zagreba da na svaki način pomogne. Takvo je opredjeljenje ponovio i u razgovoru s ravnateljem Katoličkog školskog centra vlč Vlatkom Rosićem za obilaska centra i darujući 50 knjiga za školsku knjižnicu. U KŠC-u je, uza sve, goste dočekalo i kulturno društvo Bistra iz Zagreba koje je dan prije u Lakavcu održalo Božićni koncert.

Zagrebačko izaslanstvo je prije Božićnoga koncerta i nastupa klape Intrade uz sudjelovanje zbora Iuventus salinarum, zajedno s veleposlanikom RH u BiH Ivanom Del Vechiom i konzulom RH u Tuzli Ivanom Bandićem te domaćinima, položilo vijence i upalilo svijeću na Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladeži.

U zgusnutom protokolu obilaska hrvatskih i katoličkih institucija i udruga, gospodin Bandić u pratnji konzula Bandića i svojiih savjetnika Haruna Omerbašića i Stipe Zebe te zamjenika pročelnika za zdravstvo Gzima Redžepija nije zaobišao ni tuzlanskog načelnika Jasmina Imamovića, Univerzitetski klinički centar gdje je s direktorom Nešadom Hotićem razgovarao o velikom liječničkom hrvatsko-bosanskohercegovačkom simpoziju što se treba dogoditi iduće godine, i muftiju tuzlanskog Vahida efendiju Fazlovića u tuzlanskoj Medresi.

Gradonačelnik Bandić je izrazio veliko oduševljenje prijamom u Breškama za obilaska Zavičajnog radija Breške koji treba početi raditi za Božić i udruge Breščana čije su mu članice posvetile pjesmu i darovale ga odjevnim predmetima tradicijske hrvatske nošnje u tome kraju. Dekan tuzlanskog dekanata Fra Franjo Martinović, brežački župnik, izaslanstvo je odveo u mjesnu crkvu Uznesenja blažene Djevice Marije i približio im povijest same građevine i vjerske zajednice u tome podmajevičkom kraju.

Izaslanstvo Grada Zagreba u Ormanici se, također u pratnji županijskog zastupnika Krešića i vijećnika Kovačevića, susrelo s političkim predstavnicima Hrvata u Srebreniku, špioničkim župnikom, predsjednicima mjesne samoprave Špionice, Gornjih Hrgova, Straže i Cerika, nogometnog kluba Frankopan, te braniteljskih udruga.

U Brčko distriktu izaslanstvo se susrelo s gradonačelnikom Antom Domićem i njegovim suradnicima, posjetilo samostan u Dubravama te položilo vijence na spomen obilježju poginulim braniteljima 108, pješačke HVO brigade u Dubravama.

Za posjeta Županiji Posavskoj i Općini Orašje te razogovorima o funkcioniranju te županije, dogovoreno je da se i predstavnik te županije priključi izaslanstvu političkih predstavnika Hrvata Tuzlanske županije za skorašnjeg najavljenog prijama u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Odjel za informiranje HDZ-a BiH, općinski Odbor Tuzla