Zoran Matkić
Typography

 

obljetnica soliU nazočnosti izaslanstva HDZ BiH predvođenog predsjednikom Draganom Čovićem i izaslanstva HDZ Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom u Tuzli je svečano obilježena 23. obljetnica utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine na području današnje Tuzlanske županije.

-Bitno je da me ovdje svi razumiju, bošnjački narod, prijateljski, bratski narod. Ovo je i naša domovina i dokle god ima Hrvata u BiH kao konstitutivnog, suverenog, kao ustavom jednakopravnog naroda, bit će to najbolja garancija opstajanja BiH-, poručio je Čović na obljetničkom skupu.  

Izrazio je želju da će čelni političari i dužnosnici BiH u Bruxelles otići sa snažnom porukom da su postigli dogovor oko presude Sejdić-Finci i odluke Suda u Strasbourgu.

- Načela smo dogovorili ima tri godine, a zašto onda ne napraviti onaj ključni korak i kazati da smo riješili problem oko presude i da se konačno posvetimo pravim pitanjem za BiH - naglasio je Čović.

Popis je jako važan

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva u BiH, ponovio je da je u Tuzlanskoj županiji živjelo oko 50 tisuća Hrvata te da nema ni jednog razloga da svi ti ljudi koji imaju pravo sukladno Zakonu o popisu stanovništva da se ponovo ne popišu ovdje, bez obzira na to u kojem dijelu BiH žive, Republike Hrvatske ili svijeta.

I predsjednik HDZ RH Tomislav Karamarko uočio je pitanje konstitutivnosti hrvatskog naroda kao najvažnije za BiH.

- Problem BiH je implementacija konstitutivnosti hrvatskog naroda, jer BiH nema budućnost bez te implementacije. Mi Hrvati iz Republike Hrvatske volimo BiH isto kao što volimo Republiku Hrvatsku, jer ovdje živi naš narod i nije nacionalna manjina, nego konstitutivni narod-, kazao je Karamarko.

Ustvrdio je da Republika Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan zemlje, s posebnim fokusom na BiH, gdje je između ostaloga garant mira i stabilnost. Kazao je kako je Hrvatska proteklih desetak godina bila preokupirana pregovorima i pristupanjem Europskoj uniji te je zanemarila svoje i interese hrvatskog naroda u BiH.
 
Hrvatska partner

- Toga više neće biti, Hrvatska sada ima instrumente na višoj razini koji mogu utjecati na političke odnose u BiH i te je mehanizme već pokrenula-, kazao je Karamarko. Predstavnicima bošnjačkog naroda je poručio da u Hrvatskoj mogu imati partnera ako se potrude i porade na ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Od Hrvata u BiH je zatražio da ne zlorabe svoju brojčanu nadmoć tamo gdje su većina.

Na obljetničkom skupu HDZ BiH Soli govorio je i Mijo Krešić, predsjednik stranačkog županijskog odbora. Posebno se osvrnuo na potrebu punog i istinskog razumijevanja većinskog bošnjačkog naroda u Tuzlanskoj županiji spram provedbe ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda te punog uvažavanja izborne volje Hrvata čiji izborni legitimitet u ovome mandatu nosi HDZ BiH.

Mjesna samouprava u Tuzli

-Sve drugo dovodi u pitanje multietničnost ove sredine čiji su jamac jedino Hrvati-, kazao je Krešić. Kao veliku opasnost po narušavanje povjerenja naveo je primjere mjesne samouprave u Tuzli, o činjenici da se SDP-ova većina u Vijeću stavila iznad izbornih rezultata, otela HDZ-u trećinu mjesta i u mjesne zajednice s većinskim hrvatskim stanovništvom postavila svoje ljude iz centrale.

-Na stranu što taj proces nije ni okrznuo demokraciju i standard Europske povelje, na stranu što je prekršen zakon i što će Statut u tome dijelu na Ustavnom sudu pasti kao kruška s grane, na stranu i što je struktura mjesne samouprave u Tuzli maksimalno centralizirana a mjesne zajednice manje od makova zrna  – zapravo će s najdubljim pečatom ostati propali pokušaj većine da obespravi izbornu volju hrvatskih birača i eliminira njihovog izabranog političkog predstavnika-, kazao je Krešić.

SDA i SBiH

O prvim okupljanjima Inicijativnog odbora, osnivačkom sastanku, utemeljiteljima, sudionicima tih događaja, predvoditeljima HDZ BiH Soli sve do danas, govorio je počasni član HDZ BiH fra Josip Zvonimir Bošnjaković, gvardijan franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli u vrijeme nastanka Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u Tuzli.

Pozdravne govore na svečanosti su uputili Besim Imamović, predsjednik Kantonalnog vijeća S BiH Tuzlanskog kantona koji je predvodio izaslanstvo svoje stranke te Amir Fazlić, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona koji je predvodio izaslanstvo SDA. Zajedno sa stranačkim kolegom Hazimom Rančićem darivao je Miju Krešića.

Za GIP piše Zoran Matkić

FOTO: Davor Pavlić