Europa
Typography

PANEUROPSKA UNIJA: RUSIJA, TURSKA, KINA I ZEMLJE ZALJEVA UGROŽAVAJU EUROPSKI PROJEKT

Piše. Pejo Gašparević

Međunarodna konferencija Hrvatske Paneuropske unije, koja je ovog vikenda održana u Splitu, upozorila je kako bi zemlje Jugoistočne Europe mogle postati plijen neeuropskih igrača ako Europa ne pokaže veće ambicije za taj prostor.
U zajedničkoj izjavi sudionika konferencije, između ostalog, navodi se: "Smatramo da je vrlo bitno da Europska unija ujedini u potpunosti europski prostor, dakle podržavamo i dalji proces proširenja, osobito na zemlje Jugoistočne Europe. Mislimo da će nove članice koje su zainteresirane za Europsku uniju ojačati europsku opredijeljenost Unije. S druge strane, ako Europska unija ne integrira europski prostor, u njega će ući ili već ulaze druge gospodarske i političke sile poput Rusije, Turske, Kine, zemalja Zaljeva, i ugrozit će dovršenje europskoga projekta."
Ovakva dijagnoza čini se posve umjesnom jer je očito kako pasivnost europske birokracije koriste neeuropski pretendenti na Jugoistok našeg kontinenta. Osobno se već niz godina bavim geopolitičkim promišljanjima i u svojim analizama (koje su dostupne javnosti preko interneta) upozoravam na geopolitičke prijetnje s Istoka - Rusiju, Tursku, panislamske pretenzije..... Prateći Međunarodnu konferenciju Paneuropske unije u Splitu bio sam prilici razmjenjivati svoja razmišljanja sa sudionicima koji također sagledavaju širu geopolitičku sliku i pozicioniranje Jugoistoka Europe.

Treba istaknuti da je glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić rodom naš zemljak iz Zavičajne Posavine. On se na konferenciji u Splitu zauzeo za donošenje europskog Ustava
„Sazrelo je vrijeme za nov europski zamah i za budućnost. Zato treba iskoristiti povijesni trenutak i veliko povjerenje građana Europske unije u Europsku uniju te se vratiti ideji donošenja europskoga Ustava“, rekao je Barišić.

Posebice mi je drago, nakon dugo godina, bilo sresti člana Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i počasnog predsjednika Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Franju Topića. Evocirali smo neke zajedničke uspomene. Prisjetili smo se i kako smo potkraj prosinca 1992. skupa sa tadašnjim predsjednikom Vlade BiH Milom Akmadžić, izašli iz opkoljenog Sarajeva u zrakoplovu NATO-a. To nikada neću zaboraviti jer je to za mene bio sudbonosan spas nakon užasa s kojim sam se suočavao cijelu 1992. godinu u opkoljenom Sarajevu. Šest mjeseci u tim dramatičnim sarajevskim okolnostima nisam kosu oprao, bio sa smršavio kao čačkalica. Nagledao sam se pogibelji, strahota, patnji, gladi...... Nedao Bog nikomu. Doživotno sam zahvalan svima koji su mi pomogli da se zrakoplovom NATO-a izvučem iz tog užasa. Po slijetanju tog zrakoplova u splitsku zračnu luku osjetio sam da sam se nanovo rodio.

 

Pejo Gašparević
27. listopada 2019.