Garevac
Typography

U nedjelju 29 svibnja 2022. godine između blagdana Uzašašća i Duhova, , služena je komemorativna Sveta misa povodom 77 obljetnice stradanja nedužnih žrtava mučilišta Burića štale i ovoga kraja. Ovo je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za sve ne dužne žrtve Burića štale u Garevcu koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju. Po procjeni nazočnih komemorativnoj svetoj misi je nazočilo oko 200 vjernika.

Istoga dana se polažu vijenci i cvijeće te pale svijeće u znak trajnog sjećanja za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća ovoga kraja.

Ovo je prigoda da se nazočni puk dostojanstveno i s puno pijeteta u molitvi prisjeti stradanja hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i poraća, da se sjećanja otrgnu od zaborava i udare trajni pečat za sjećanje na njihovu podnesenu muku.

puk
Već više od jedne i pol decenije svake godine se redovno služi sveta Misa kod Burića štale u Garevcu za sve stradale žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i nedavnog Domovinskog rata.

Na ovoj svetoj Misi uz garevački vjerni puk bilo je i mještana iz drugih mjesta i općina. Bilo ih je iz Donje Tramošnice, Čardaka , Kladara, Kornice, Posavske Mahale, a svi su došli s jednim ciljem, razlogom i nakanom na to mjesto.

Mnogi od njih su pogledali unutrašnjost štale i ispisana imena te se pomolili i upalili svijeće u znak sjećanja na veliku muku koju su podnijele žrtve iz ovog mučilišta.

Svečano misno slavlje za stradalnike Burića štale predvodio je mons. Luka Tunjić, koji je više zadržao na evanđelju i svetom Stjepanu te više govorio o drugim ratovima u svijetu već o ovome Posavskom mučilištu u kojem je tri dana i tri noći bilo zatočeno i mučeno preko 500 osoba od kojih je 74 bilo malodobnih osoba bez hrane i pića. Žrtva onih koji su svoje živote odlučno i nesebično ugradili u temelje naše slobode je sveta, koja nas obvezuje na neizmjernu zahvalnost i ne zaborav.

Propovjednik je u samo jednoj rečenici spomenu 500 žrtva Burića štale koje su ubijene na rijekama Bosni i Savi ne spomenuvši masovnu grobnicu koja kao da i ne postoji, a baš na tome mjestu je ubijen jedan cijeli Garevac!...i Kladari !…i druga sela !... Sve što je tada hrvatski disalo, ubijeno je tu !! Dva koljena…dva naraštaja….očevi i sinovi. Zato se bol koju su naše majke i bake nosile ne može izraziti riječima.

misa

Uz mons. Luka Tunjić i garevačkog župnika vlč. Antu Stjepanović koncelebrirali su umirovljeni vlč. Pavao Brajinović, umirovljeni vlč. Luka Brković, vlč. Ivan Dragičević, vlč Mato Majićvlč i vlč. Anto Perić kao i vjerni puk koji je ovoga dana bio nazočan na ovome mjestu, mjestu posebnog pijeteta koje nas sve obvezuje i opominje.

Na početku mise i ove godine je izostala Garevačka himna. Po svemu sudeći garevački župnik Anto će održati svoje obećanje iz 2019. godina kada je kazao dok je on župnik u Garevcu himna se neće puštati kod Burića štale, i ako je svaka njena riječ namijenjena toj zgradi i njenim žrtvama!

 djed pavo1

Ne smije se zaboraviti da su Garevac i Burića štala mjesto posebnog pijeteta koje obvezuje i opominje! Tu je bilo zatočeno preko 500 Hrvata katolika koji su od 25. do 28. svibnja 1945. bez suda i presude, odvođeni te mučki ubijeni u Poljičkim šumama i obalama rijeke Bosne i Save.

Ove godine se poslije Svete mise nije molilo opijelo kod križa na platou ispred Burića štale, na toj svetoj garevačkoj zemlji, zemlji mučeničkom krvlju natopljenom, krvlju poginulih naših djedova, očeva i braće, naših mučki ubijenih branitelja, koji su ubijeni samo zato što su cijenili i branili svoje, svoj prag i svoju rodnu grudu.

Stoga mi njihovi nasljednici molimo Boga da se to nikada i nikome više ponovi!

Za Posavinu.org piše Mišo Perak{jathumbnail off}