Garevac
Typography

Mnogi od nas pa i oni koji svakodnevnu ulaze na vrata Garevačke crkve ne znaju povijest raspela postavljenog na desnoj strani ulaza ili predvorja u garevačku crkvu! Međutim to nije obično raspelo, već raspelo koje ima svoju posebnu tajnu. Križ je izrađen od masivnog tesanog drveta i na njega je pričvršćen lik raspetoga Isusa Krista.

To je vrijedan dar jednog našeg Garevljanina namijenjen našoj ljepotici koji je stajao na pročelju crkve u obnovi dok se crkva nije u potpunosti obnovila.

Prilikom obnove unutrašnjosti crkve arhitekt je išao u korak s vremenom te inzistirao na postavljanju križa (dakle samo drvo bez lika Isusa Krista) što je ispoštovano tako da se prilikom posvete crkve koju je posvetio Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić 17. srpnja 2005. u koncelebraciji dvadesetak svećenika i u nazočnosti preko 1700 vjernika raspelo postavilo s desnu stranu glavnog ulaza u crkvu gdje i danas stoji.

kriz jd

Ništa posebno i ništa čudno reći ćete, međutim želimo vam otkriti tajnu ovog raspela na slici koje je dar našeg Garevljanina a izrađen je u Austriji. Naime naš jedan Garevljanin (ime poznato uredništvu) dok je rat plamtio na našim prostorima je sebi dao za zadaću da će ako se ikada bude mogao vratiti u Garevac kupiti raspelo i od modričkog mosta ga pješice donijeti u svoju župnu crkvu.

Tako je i bilo. Nije zaboravio svoje obećanje, a čim se ukazala zgoda za to doputovao je iz Austrije u Posavinu i od starog modričkog mosta je pješice donio raspelo i križ visine od 2 metra u svoj Garevac gdje ga je darovao tadašnjem župniku. Hvala mu što nije zaboravio već je ispunio svoje obećanje.

Dakle ovaj križ nije samo simbol muke i patnje Isusa Krista već i ljubavi prema svom zavičaju. Križ nam svakako simbolizira horizontalno Božju ljubav prema čovjeku i vodoravno ljubav čovjeka prema Bogu.

Napomenut ćemo da se u kršćanskoj umjetnosti Krist na križu prikazuje od V. stoljeća živ, s težnjom da se naglasi njegova božanska narav, a u XI. Stoljeću se javlja lik mrtvoga Krista s izrazom ljudske patnje.

Raspelo je (lat. imago Crucifixi: s likom raspetoga Krista, za razliku od križa (križ bez Krista) i raspeća!

A raspelo se kao devocijski predmet vješa na zid u javnim prostorijama, privatnim kućama ili se nosi kao privjesak oko vrata.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak