Garevac
Typography

Mještani Garevca kod Modriče pola vijeka žive u strahu od otpadne jame smještene na poljoprivrednom dobru Dr. Mujbegović u kojoj još od 1967. godine rafinerija ulja iz Modriče odlaže opasni otpad, takozvani kiseli gudron, i stoga se boje za osobno zdravlje.

Kako ta ogromna jama nije formirana niti zaštićena, novim vlasnicima iz Optima grupe pripala je obaveza da uklone štetni otpad. Garevljane a posebno nove doseljenike u Novom naselju je to obradovalo, ali su još uvijek skeptični i ne vjeruju da će napokon moći da udišu čist zrak.

Smrdi, i uopće nije zdravo, ali što ćeš. Pričaju Garevljani kojima je bunar i pumpa glavna opskrba vode za domaćinstvo, pranje i piće pa čak i u najudaljenijim zaseocima Bajama i Lužanima u vodi ima te masnoće, na nekoliko metara dubine.

gudron modrica

– Prilikom promjene vremena osjeti se jako isparavanje. Mještani tvrde da je za proteklih pola vijeka kiseli gudron ostavio velike posljedice po okolinu i zdravlje mještana kao i ovih osoba koje su se tu poslije rata doselile.

Iako ruski vlasnik iz Optima grupe više ne skladišti rafinerijski otpad na staromodni način, onaj koji je tu ranije odložen mještanima i dalje smeta. Davno, još prija Domovinskog rata se pričalo da će se ta otrovna tekućina prevesti u Sloveniju na skladištenje i uništavanje alo do sada se ta priča nije ostvarila.

O ovom velikom problemu svi šute. Lokalna zajednica se na to ne osvrće, a vlasti u Modriči to posebno ne zabrinjava.

Međutim nedavno se ipak održao sastanak  predstavnika postojeće Vlade i Rusa sadašnjih vlasnika rafinerije ulja Modriča. Od njih se traži da se postojeće jame ispraznu i da se taj tečni otrov premjesti i uskladišti na siguran način kao što se već prija 5 desetljeća obećavalo.
 
Međutim ravnatelju modričke rafinerije na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za ekologiju-to to se baš nije dopalo.

Ipak, i jedna i druga strana nas uvjerava da je sastanak bio konstruktivan a iz resornog Ministarstva poručuju da se pri uklanjanju moraju poštovati sve procedure, te dobiti i suglasnost susjedne Hrvatske.

– Podnijeli su zahtjev Ministarstvu za procjenu neutralizacije gudronskih jama na životnu sredinu. Sada će studije uticanja koje budu rađene pokazati koji su tu postupci koje investitor mora da uradi – rekla je Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Bez suglasnost Republike Hrvatske, koja je također potpisnik ESPO konvencije, nema ni uklanjanja u pograničnoj zoni. A kada dobiju zeleno svjetlo, uklanjanje jama bi Ruse moglo skupo da košta. Ipak, uvjeravaju da su spremni da ispune svoju obavezu.

– Svi resursi Nestro grupacije su usmjereni ka rješavanju, konkretno na utilizaciju gudronske jame u Garevcu i u potpunosti su fokusirani na iznalaženje što bržeg i efikasnijeg rješenja – navode iz Optima grupe.

I dok zvanična mjerenja pokazuju da je štetni utjecaj u granicama dozvoljenog, mještani svjedoče da im ni zrak, ni voda, pa ni tlo nisu čisti.

Nakon što su dostavili studiju izvodljivosti trajnog rješenja, vlasnici rafinerije će se s Ministarstvom dogovoriti o načinu i početku radova.

Rusi uvjeravaju da će se držati ekološke dozvole, a kasnije će isti postupak pokrenuti i u rafineriji Brod.

Da li će ovo doista uroditi plodom na nama je da pričekamo i uvjerimo se u izrečeno i napisano.

PRESS GIP-a