Garevac
Typography

Svi znamo da početkom mjeseca kolovoza u Italiji počinju kolektivni godišnji odmori kako školske djece tako i radnika pa i umirovljenika. Italija ova prva dva tjedna u kolovozu ostaje pusta, na ulicama se ne viđaju automobili, prozori su zatvoreni nema diječijeg smijeha i veoma je mali broj otvorenih trgovina koje prodaju životne namirnice.

Stoga je jedna grupa studenata, članova Katoličke akcije iz grada Parme iskoristila ovu zgodu i ponovo došla da dane svoga odmora provedu u Garevcu. talijani016Napomenut ćemo da su mještani Parme u Garevac počeli dolaziti još početkom 2001. godine za vrijeme župnika don. Ilije Matanovića tako da su svoju tradiciju nastavili do današnjeg dana.

Svakako moramo istaći da oni ne dolaze svake godine s istim brojem sudionika već onako kako se međusobno organiziraju i dogovore, jedan put ih je bilo čak 21 osoba, a ove godine ih je došlo samo sedmoro: Ana, Glorija, Franciska, Roberta, Lorenco i Tommi te prevoditelj Ivan iz Banja Luke koji studira u Pragu, a jedan puta je s njima župu Garevac posjetio i njihov mjesni svećenik.

Garevački gosti borave u župnom dvoru, ali svakodnevno imaju svoje radne aktivnosti kojih se veoma ozbiljno pridržaju.

talijani116

Tako prija podne obilaze mještane Garevca i s njima razgovaraju o povratničkom životu, i njihovim životnim problemima dok je vrijeme poslije podne rezervirano za slobodne aktivnosti, druženje i sport te se rado nađu na garevačkom zelenom travnjaku.

Na žalost je samo malo garevačke djece i mladeži s kim bi se mogli družiti jer u to vrijeme se veliki broj Garevljana već vrati na radna mjesta ili zadnje dane odmora provode na moru.

Ali i u tom zlu nam u pomoć prilaze mali Kovači „Lege“ koje svoje djetinjstvo provode u svom mjestu jer oni za drugo ne znaju niti ih druga zanimaju.

talijani316Također se uvijek nađe netko da svojom darežljivošću motivira ovu drage goste tako ih je Lucijano Marić „Ivanov“ počastio ih sladoledom, Niko Gagulić „Đoka“, lubenicom a Dijana Kovač večerom.

Za vrijeme svoga boravka u Garevcu ove su godine studenti obišli i popa ili sveštenika Đoku u Miloševcu i crkvu Sv. Nikole, te crkvu Sv. Petke u Novom Naselju i novu pravoslavnu crkvu u Modriči.

U petak 05. kolovoza 2016. otišli su posjetiti Tuzlu i odatle idu u Sarajevo. I tako se njihova ovogodišnja misija u Garevcu završila.

Ostale fotografije pogledajte ovdje{jathumbnail off}

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

viber image3