Gornja Tramošnica
Typography

Danas se slavi Gospa od Anđela ili Porcijunkula. Prema crkvenom naučavanju, vjernici danas mogu dobiti potpuni- porcijunkulski oprost ako od podneva 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza pohodimo franjevačku ili župnu crkvu ili katedralu, i izmolimo Očenaš i Vjerovanje; Osim toga potrebna su još tri uvjeta: ISPOVIJED, PRIČEST i MOLITVA NA NAKANU SV. OCA (npr. Oče naš i Zdravo Marijo).

hodocasce gornja tramosnica1 2016

 

Osim uvjeta da nismo u teškom grijehu potrebno je isključiti svaku svojevoljnu vezanost uz bilo koji, pa i laki grijeh.

Iz župa Vidovice, Tolisa i Domaljevac na putu prema svetištu Gospe od Anđela u Gornjoj Tramošnici krenule su hodočasničke skupine.

- Prema predaji, sveti je Franjo 2. kolovoza 1208. god., u crkvici Svete Marije od Anđela u Asizu, doživio je svoje obraćenje, a taj trenutak njegova potpunog obraćenja i oblačenja novoga čovjeka u pavlovskom smislu, slavi se liturgijski 2. kolovoza, posebno među franjevcima, na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule (prema crkvici u kojoj se ta promjena zbila).

hodocasce gornja tramosnica2 2016

I danas ta crkva postoji, a nalazi se unutar bazilike Svete Marije Anđeoske, koju je dao izgraditi papa Pio V. u 16. st., a papa Pio X. (19./20.st) ju je uzdigao na čast papinske bazilike i predstavlja najvažniju crkvu Franjevačkog reda.

Predaja također kaže kako je radost oslobođenja od grijeha, koju je tada osjetio, sv. Franjo htio prenijeti na sve druge, pa se u njemu rodila ideja da moli tadašnjega papu Honorija III. da tu crkvu učini crkvom potpunog oprosta od vremenitih kazni, što je papa i učinio 1216. god.

Kasnije je određeno da se potpuni oprost na blagdan Gospe od Anđela, koji se naziva i porcijunkulski oprost, može dobiti i u bilo kojoj franjevačkoj crkvi, u vremenu od podne 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza, ali uz uvjet da se, osim pohoda franjevačkoj crkvi, osoba skrušeno ispovjedi, pričesti i izmoli Vjerovanje, Očenaš i pomoli se na nakanu Svetog Oca.
 
PRESS GIP-a

hodocasce gornja tramosnica 2016