Gornja Tramošnica
Typography

Raduje me što se povećava broj fra Lovrinih poštovatelja, što potvrđuju okupljeni na ovom starodrevnom turićkom groblju ili na Fra Lovrinu groblju, na groblju koje je postalo nadaleko poznato jer je upravo u njemu fra Lovrin grob, jedan od ukupno 44 kultna groba u BiH na kojima se okupljaju vjernici vjerujući u ozdravljujuću moć tih grobova, odnosno osoba koje su u njima pokopane, kazao je vicepostulator fra Marijan Karaula pozdravljajući vjernike u Turiću.

hodocasnici fra lovro

Izrazio je uvjerenje kako se time pojačava nada da će uspjeti u poslu, kazao je, započetom prije godinu i pol dana, to jest da će kanonski proces za proglašenje blaženim odnosno svetim sluge Božjega fra Lovre Milanovića uskoro sretno privesti kraju. Zamolio je vjernike da surađuju, pišu o svojem iskustvu molitve i eventualno dobivanja milosti po zagovoru sluge Božjega fra Lovre Milanovića.

- Ne zaboravite pomoliti se da fra Lovro uskoro bude proglašen blaženim i kasnije svetim. Dogodi li se to, fra Lovro će biti prvi svetac za kojeg ćemo s punim pravom reći da je naš, da je rođen, živio i djelovao na ovim našim prelijepim bh. prostorima, kazao je fra Marijan. Mnoštvo vjernika okupilo se i ove godine oko fra Lovrina groba.

Nakon ispovijedanja vjernika na groblju nastavljeno je služenjem svete mise koju je predvodio don Mato Zovkić, a zavjetno sveto misno slavlje predvodio je turićki župnik vlč. Pero Brkić. Vjernici su se duhovno pripravljali za središnju misu trodnevnicom.

Tijekom tri dana u tri župe (Srednja Slatina, Donja Tramošnica i Gornja Tramošnica) slavljene su svete mise uz nadahnute propovijedi. Fra Lovro Milanović bio je svećenik i franjevac Bosne Srebrene i jedan od najsvjetlijih likova bh. crkvene i franjevačke prošlosti.

O njegovu kratkotrajnom zemaljskom životu zna se vrlo malo. U 30. godini života 1807. mučki je ubijen dok je jašući na konju prolazio kroz selo Turić u tadašnjoj tramošničkoj župi.

Na njegov grob dulje od dva stoljeća redovito dolaze vjernici svih vjeroispovijesti, ne samo iz Posavine već i iz Hrvatske...

Za Posavinu.org piše Nada Koturić