11
Sat, Jul
6 New Articles

Hodočašće vjernika iz župe Tolisa koji su hodočastili u svetište Gospe od Anđela u G.Tramošnicu, umalo nije završilo tragično. Na povratku s proslave patrona župe u G.Tramošnici, nepunih 3 km prije franjevačkog samostana u Tolisi, na kolonu hodočasnika naletio je putnički automobil i tom prigodom ozlijeđeno je petero hodočasnika. U izvješću MUP-a ŽP navode da je PS Orašje u 18,20 sati zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na regionalnoj cesti Orašje – Gradačac, na izlazu iz naselja Bok.

PELAGIĆEVO, 22.rujna 2016. Učenici hrvatske nacionalnosti iz Gornje Tramošnice u općini Pelagićevo, koji već dvadeset dana ne dolaze na nastavu, od ponedjeljka će ponovo biti u svojim školskim klupama.Na današnjem sastanku, održanom u područnoj školi u Gornjoj Tramošnici, kojem su nazočili  njihovi roditelji, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i ravnateljica matične škole iz Pelagićeva Olga Lazić, dogovoreno je da učenici nastavu i ubuduće slušaju na hrvatskom jeziku a ne srpskom kako im se željelo nametnuti.

Raduje me što se povećava broj fra Lovrinih poštovatelja, što potvrđuju okupljeni na ovom starodrevnom turićkom groblju ili na Fra Lovrinu groblju, na groblju koje je postalo nadaleko poznato jer je upravo u njemu fra Lovrin grob, jedan od ukupno 44 kultna groba u BiH na kojima se okupljaju vjernici vjerujući u ozdravljujuću moć tih grobova, odnosno osoba koje su u njima pokopane, kazao je vicepostulator fra Marijan Karaula pozdravljajući vjernike u Turiću.

Hrvatska djeca iz Tramošnice već dva tjedna ne idu na nastavu u Osnovnu školu Vaso Pelagić u ovom Hrvatskom mjestu u općini Pelagićevo u Republici Srpskoj a sve u znak prosvjeda što im je ukinuta praksa utemeljena prije 17 godina da djeca povratnika koja jedina idu u tu školu uče nastavu po hrvatskom planu i programu. U ovu područnu školu u selu Tramošnici išlo je osmero djece različitih uzrasta od prvog do četvrtog razreda.

Danas se slavi Gospa od Anđela ili Porcijunkula. Prema crkvenom naučavanju, vjernici danas mogu dobiti potpuni- porcijunkulski oprost ako od podneva 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza pohodimo franjevačku ili župnu crkvu ili katedralu, i izmolimo Očenaš i Vjerovanje; Osim toga potrebna su još tri uvjeta: ISPOVIJED, PRIČEST i MOLITVA NA NAKANU SV. OCA (npr. Oče naš i Zdravo Marijo).

hodocasce gornja tramosnica1 2016

 

More Articles ...