TRAMOŠNICA U najvećem svetištu Gospe od Andela u BiH u župi Gornja Tramošnica slavljena je Gospa od Anđela uz molitvu i stotine vjernika koji su se slili u to posavsko mjesto nakon tradicionalnih hodočašca. Poslije rata župa polako okuplja razasuti vjernički puk diljem svijeta od Švicarske, Njemačke, Austrije i Hrvatske.

Za blagdane župljani na kratko dodu posjetiti rodni kraj, no ove godine značajno ih je manje zbog aktualne pandemije. Vjernici okolnih posavskih župa nisu prekidali tradiciju hodočašća do Gornje Tramošnice gdje se svakim pocetkom kolovoza napajaju iz izvora duhovnosti.

Posavskih 150 hodočasnika

Vjernici iz župa Tolisa i Vidovice bili su dio te kolone. Ispraćeni zvucima toliških crkvenih zvona, nakon jutarnjih misa i blagoslova, uz molitvu i pjesmu, prešli su put dug više od 20 km, kako bi sudjelovali na svečanoj Svetoj misi u povodu patrona te posavske župe. U koloni od 98 uglavnom mladih hodočasnika, potvrda je da župljani štuju Gospu od Anđela i nastavljaju tradiciju koja u toliškoj župi traje više od 80 godina. Skrušenom molitvom i hodočasnickim pjesmama posavskog kraja, predvodili su ih gvardijan fra Mario Jurić, fra Zvonko Benković i fra Marinko Baotić. Vjernici župe Sv.Vida Mučenika u Vidovicama, takoder tradicionalno hodočaste u G.Tramošnicu. Vidovačkoj i toliškoj koloni pridružili su se i hodočasnici iz Jenjića i Boka, tako da je ovogodišnje hodočašce okupilo oko 150 vjernika.

Patron župe

Na proslavi Patrona župe u Gospinom svetištu u Gornjoj Tramošnici svečano misno slavlje pred više od tisuću vjernika u koncelebraciji sa mjesnim župnikom fra Markom Lovrićem i svećenicima susjednih župa predvođeni dekanom Doborskog dekanata vlč. Jakobom Filipovićem, predvodio je mons. dr. Marko Semren, pomocni biskup Banjalučki. -Kao što se u središtu ljudskoga tijela nalazi srce kao pokretač svega, tako je u središtu Franjine misli i djela Isus Krist i njegova majka Blažena Djevica Marija, Gospa od Anđela. I današnje majke koje su hodocastile Gospi od Anđela napajaju se svesrdnim darom Duha Svetoga. Braća sv. Franje navještaju poruku po cijelome svijetu, pa i našoj Tramošnici stoljećima. I naša toliška pjesma kaže “Anđeli nebeski otvorite raj, da vidimo Mariju, taj nebeski sjaj“. To je odgovor na poruku sv. Franje u kojoj poručuje kako svoj puk želi dovesti u Božju blizinu, Gospi od Anđela, naglasio je u svojoj propovijedi mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup Banjalučki.


Porcijunkulski ili potpuni oprost

U povodu blagdana Gospe od Anđela, koji se slavi u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta, vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost. Taj oprost vjernici mogu dobiti ako se ispovjede, pričeste, pohode franjevačku crkvu ili župu. Blagdan Gospe od Anđela, kada se franjevci spominju obracenja sv. Franje koje se dogodilo 1208.g. u Porcijunkuli, postao je važnim trenutkom pomirbe za vjernike, da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrde. Potpuni oprost je prvotno veza uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke crkve.

G Tramosnica 2020 2