Hrvatska Tišina
Typography

Posavski povratnici iz župe Hrvatska Tišina već 17. put javnosti šalju apele za animiranjem svih odgovornih za obnovom oko tisuću kuća povratnika, onih koji su se vratili ili tek trebaju nakon što im se stvori “krov nad glavom”. Prepreka je puno.

tisina

O njima su progovorili na redovitom povratničkom susretu u obnovljenom mjesnom domu u Novom Selu. Uz povratnike i župnika fra Stjepana Živkovića na skupu su bili i Josip Jerković, potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, predstavnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Željko Stipić, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a te predstavnici lokalnih mjesnih zajednica i općina.
 
Nezavršena obnova

Koordinator za povratničke mjesne zajednice Ivica Cvitkušić progovorio je još jednom o najvažnijim povratničkim prioritetima. Naglasio je kako se na područje općine Šamac vratilo oko 800 povratnika hrvatske nacionalnosti, ali i istaknuo problem neobnavljanja kuća povratnika. – Stambene jedinice koje su obnovljene sredstvima resornog ministarstava i donacija nisu dovoljne.

Prema zadnjem popisu, imamo više od 1000 stambenih jedinica za renoviranje – kaže Cvitkušić i naglasio je da su i dalje povratnici osobe treće životne dobi.

Za masovniji povratak nakon obnove , potrebni su projekti zapošljavanja, čulo se tijekom susreta. - Uglavnom se vraćaju umirovljenici, ali vraćaju se i povratnici koji rade u EU i koji sami obnavljaju svoje stambene jedinice, kazao je Cvitkušić.

Predsjednik Skupštine općine Šamac Predrag Marinković rekao je na tom skupu da je nužno raditi više na privlačenju investitora u povratničke mjesne zajednice radi otvaranja novih radnih mjesta. - Svi se trebamo uhvatiti u koštac s rješavanjem problema nezaposlenosti povratnika, naglasio je Marinković.

tisina crkva

Državni ured za Hrvate

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH pohvalila je napore Hrvatapovratnika koji, uz brojne nedaće s kojima se susreću, ne odustaju te rade na stvaranju preduvjeta za održivi opstanak. Naglasila je da će Državni ured za Hrvate izvan RH nastaviti davati potporu njihovim nastojanjima.

“Uz potporu većim, strateški važnim projektima kao što su škole, bolnice, domovi zdravlja i studentski domovi te infrastrukturni projekti, prioritet su i projekti koji pružaju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

Na taj način stvaraju se preduvjeti za održivi ostanak i povratak Hrvata”. Jerković je naglasio da je dolazio u Novo Selo kada u tom mjestu nitko nije živio, a danas, osim povratnika, postoji i izgrađen Dom kulture. Podsjetio je kako na razini RS-a ima najmanje 5000 zahtjeva za obnovu.

Nužna je pomoć međunarodnih donatora kako bi se obnovilo nekoliko tisuća objekata u BiH. Iz Novog Sela poslao je poruku da se međunarodni donatori vrate ponovno i pogledaju Posavinu, RS i BiH te pokušaju iznaći mogućnosti kako obnoviti nekoliko tisuća objekata.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić