Kornica
Typography

U ugodnom i opuštenom ozračju pitomog posavskog povratničkog sela Kornica, deset je dana vrijedno radila kiparska kolonija u kojoj je svoje pozitivne umjetničke potencijale usmjerilo u stvaranje novih djela šest kipara.

kornica kipari

Bili su to Dalibor Nikolić iz Mostara, Marko Gido iz Travnika, Ilija Kegelj iz Mostara, Mateja Galić iz Širokog Brijega, Mirna Pokorić iz Osijeka te Boris Orenčuk iz Mostara. Sudionici su akademski kipari iz BiH i Hrvatske te pridruženi članovi iz Zagreba i Posavine koji su od njih željeli učiti tajne kiparske tehnike iz suvremenih tokova kiparstva u svijetu. Iako je zabilježila tek prvu stranicu, kolonija je po mnogočemu, ne samo za BiH već i regiju, s konceptom puno drukčijim od ostalih takve vrste umjetničkih događanja, bila jedinstvena, posebna...
 
Kulturom udahnuti život

- Ponijela nas je ideja da se prostor prirodnih ljepota Kornice odlično uklopi s radom umjetnika i time dodatno humanizira. Nastale radove treba vidjeti, promatrati. Oni i nagone na razmišljanje jer ostaju trajno izloženi u eksterijeru Kornice, kaže nam Petar Lušo, inicijator umjetničke fešte i gospodarstvenik koji na stalnoj relaciji Zagreb - Kornica želi udahnuti dušu svojem rodnom kraju ne samo kroz projekte gospodarstva, već i kulture.

Koncept su zdušno podržali u realizaciji ideje: Hrvatsko kulturno-sportsko društvo Kornica, Nadbiskupski centar za pastoral mladih, Otvorena kuća Garevac i Matica hrvatska Bugojno. Za umjetnike je i odmor bio kreativan jer su u stankama pogledali dokumentarni film “Eames, arhitekt i slikarica”, a večernji sati pripadali su predavanjima, čak i kazališnoj predstavi.

Umjetnike je oduševila ideja kolonije koja ne ide za lažnim veličinama i komercijalnosti. Boris Orenčuk iz Mostara netipične kiparske materijale u stvaralačkom radu preobražavao je u kiparski materijal. Mateja Galić asistentica je na Akademiji u Š. Brijegu, a kiparsku koloniju Kornica izdvaja kao posebnu jer je naglasak stavljen na suvremeno kiparstvo. Oduševljena je krajolikom kao i svi sudionici kolonije.

Kornica inspirirala umjetnike

- Umjetnost služi oplemeniti nas, uzdignuti na drugu razinu, ponuditi bolju i ljepšu sliku stvarnosti. Međunarodni karakter kolonije dao je novu dimenziju jer pozitivan glas Kornice otišao je dalje od lokalnih okvira. Kiparska kolonija u Kornici u budućnosti treba biti mjesto simpozija, tribina, predavanja, gdje bi povjesničari umjetnosti i likovni kritičari pogledali kiparska ostvarenja i razgovarali o njima, koloniji i Kornici, ističu uime organizatora predstavnici HKSD Kornica.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić