Meditacije sestre Augustine
Typography

Poštovani čitatelju, vjerujem da smo svi bar ponekad osjetili kako Isus zasigurno želi potpuno, bitno i najpotrebnije jedinstvo svih nas koji u Njega vjerujemo. A potpuno i savršeno jedinstvo, to je zapravo veliki Isusov plan i Bog želi da naše jedinstvo izraste upravo iz njega, jer mi smo jedno u Bogu, Ocu i Sinu.

Isto tako, zasigurno smo svjesni da kao kršćani izrastamo svi iz iste Presvete krvi Isusove, sve nas jednim zagrljajem grli i svi smo jedno u Gospodinu, živimo od Njega i hranimo se Njegovim tijelom i pijemo Njegovu Krv. To je razlog daljnje komunikacije Isusa s Ocem.

'Isus podiže svoj pogled prema nebu i pomoli se: Oče sveti! Ne molim samo za ove, nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene, da svi budu jedno.'

'Oče! Hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom i neka gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao, jer si me ljubio prije postanka svijeta.' Dok ovo meditiram, osjećam Isusovu želju da čitav svijet bude Božji svijet, Bogom prožet i ujedinjen, riječju i osobom Bogočovjeka sjedinjen, što bi značilo – biti jedno u Bogu.

Zato nam je dužnost raditi i moliti upravo za jedinstvo kršćana, kako bi se i ostvarila Isusova želja, da svi budu jedno u vjeri i ljubavi, jer u protivnom Isus i nas ima pravo pitati, dokle će vam srca ostati tvrda? Zašto već jednom ne upoznate Istinu i ne povjerujete u Sina Božjega? Jer se danomice ponižava i danomice dolazi k vama u poniznu obličju.

da svi budu jedno

Mi, Crkva, bezbroj smo naroda u očima Kristovim, i pod njegovom zaštitom. Isus dakle želi da budemo jedno, ne želi našu raspršenost, jer kaže 'Kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, tako neka i oni u nama budu jedno, da svijet vjeruje da si me ti poslao!'

Zaista, Isus k nama danomice silazi iz krila Očeva na oltar po svećeničkim rukama. On se pokazuje i daruje upravo nama u svetom kruhu, a mi i dalje kao da ga samo naziremo svojim tjelesnim pogledom i naprežemo se promatrati ga duhovnim očima, ali ipak vjerujemo da je on Bog.

Vjerujem li da je  naš Bog u kruhu i vinu, jer upravo tu, tu ga trebamo osjetiti, dugovno vidjeti i  čvrsto vjerovati da je živ. Zato dragi prijatelji, vjerujmo u njegovu nazočnost i stalnu prisutnost, kako je i sam rekao; 'Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.'

I na kraju, pomolimo se zajedno.
Pravedni i Milosrdni Isuse, u Godini milosrđa te molimo, daj da uvijek  činimo ono što Ti hoćeš. Da uvijek hoćemo što se Tebi sviđa. Da iznutra očišćeni i prosvijetljeni i razgoreni vatrom Duha Svetoga uzmognemo slijediti Tebe, koji živiš i kraljuješ i u slavi vladaš, ti svemogući Bože, u sve vijeke vjekova. Amen!
 
Ostani s nama Gospodine jer za malo će večer!

Za Posavinu.org piše sestra Augustina Barišić, Klanjateljica krvi Kristove