Meditacije sestre Augustine
Typography

Meditativnu priču koju ću interpretirati, dijelim s vama  jer  je glas  poziva u novi život, hrabrost istine i način pronalaska putova do srdaca jadnih, osamljenih, ovisnih, rubnih, nezbrinutih i iskrenih….Nepoznati  junak  priče, kaže: « Prisilno sam doveden do optuženičke klupe. Brane su zatvorene a jedan snažni policajac se naslonio na njih.Činilo mi se da me gleda sa izvjesnom zlom radosti, što sam napokon uhvaćen i što idem u susret zasluženoj kazni.

Osjećao sam se potpuno bespomoćan. Nisam više mogao ni plakati. Bio sam iscrpljen. Sudac je sjedio na povišenom mjestu ali ja se nisam usudio pogledati u njega. Nisam imao nade  da će sa mnom milosrdno postupati. Mislio sam, pravedna presuda – značila bi moj svršetak i  smrt. Sudska dvorana bila je dupkom puna. Zavukao sam se u jedan kutak pored optuženičke klupe. Činilo mi se da me svi gledaju optuženičkim pogledom, kao da žele reći;“ Suče taj neka osjeti svu tvrdoću zakona, te na taj način oslobodi narod od brige i straha“. Napokon je započela rasprava, i ja sam prozvan imenom. Sudac je pitao sudskog pisara, ima li taj dečko branitelja? Odgovorio je, nema. Nato reče sudac jednom odvjetniku u sudnici : « Molim vas preuzmite obranu ovog mladića». Odvjetnik se podiže i dođe polako naprijed. Otvorio je ogradu i spustio se pokraj mene na optuženičku klupu. Prestrašen, još više sam se povukao u kut i sa strahom pogledao u svoga branitelja. Imao je prekrasno lice, odlučno ali puno dobrote. Vidio sam i  suze u njegovim očima. Te suze su me tješile. Sjeo je pored mene i svoju ruku je položio na moja ramena. Onda se sagnuo k meni i upitao šapćući mi u uho; „ Moj mali prijatelju, jesi li kriv“? Nisam mu mogao slagati ni kad bih mogao spasiti svoj život. Dršćućim glasom odgovorio sam : „ Jesam, gospodine, ja sam kriv i učinio sam mnogo više nego što je ovima poznato“. Onda reče, ah, ne misliš li da bi za tebe najbolje bilo da iskreno priznaš sve i zamoliš sud da bude blag s tobom.

sestra augustina 720 643

Nisam znao što to  znači moliti sud da bude blag prema meni ali sam bio siguran da je ono, što mi on predlaže, najbolje za mene. Zato sam odgovorio : „ DA „. Moj me branitelj blago pomilovao po glavi, ustao i upravio svoj pogled prema sudu.
Započeo je tihim ali  sigurnim glasom: „ Kao što je vašoj visosti poznato već mnogo godina imam prednost, ostvarivati svoje zvanje u ovoj sudnici. Uvijek sam nanovo doživljavao s radošću da vaša svetost s blagošću sudi kad god je isto spojiva s pravdom i kad služi dobru naroda. Zahvaljujem ovom sudu što me je pozvao  da branim ovog dječaka. On priznaje svoju krivnju. Srce mu je slomljeno i iskreno se kaje. Siroče je, ovisan o drugima, bez ikakvih sredstava za život. On moli za milost.

Ispružio sam svoje prljave, tanke prste i prihvatio se za rub kaputa svoga branitelja. Uhvatio sam se za njega s osjećajem  sigurnosti da će me on izvući ako ga se čvrsto prihvatim. U sudnici je nastao tajac. Moj branitelj je govorio o meni, lutanju i odgoju bez roditelja, o samoći, o napastima i opasnostima kojima sam bio  izložen i o mojoj kao ponor dubokoj bijedi. Usporedio me je s janjcima bez pastira, u jednom svijetu koji  je pun gladnih vukova, koji samo vrebaju da me proždru. Govorio je tako duboko dok su se lica puna strogosti preobrazila u blagost. Govorio je a vidio sam i  policajcu su potekle suze i blago me  upitao, hoćeš li čašu vode? Bio sam previše uzbuđen i nisam mu mogao niti odgovoriti. Počela me ispunjati nova nada i započeo je novi život. Totalno sam imao povjerenja u svoga branitelja.

Nnastavio je s molbom : « Poštovani Sude, ako mi pomilujete i ne osudite ovog dječaka, ja se obvezujem od sada biti njegov staratelj. Pobrinut ću se da bude primljen kod jedne obitelji koja će ga voljeti. Bdjet ću nad njegovim odgojem a brinut ću se i da postane dobar i vrijedan».Moje je srce uzdrhtalo od zahvalnosti. Najradije bih  u svojim poderanim cipelama skočio na klupu, zagrlio objema rukama svoga branitelja i poljubio ga pa makar me iza toga izveli van i  objesili, kličući bih umirao!

Usred svog prekrasnog govora, izrekao je i sljedeće riječi: „ Moj Oče“, mjesto „ Vaša visosti „ . To me je pogodilo poput groma. Mislio sam, ako je, sudac svoga vlastitoga sina odredio da mene brani, onda postoji nada da će uslišati njegovu molbu i meni iskazati milost. Ja sam kaput svoga branitelja čvrsto držao. Policajac je skinuo svoju službenu kapu, izvadio maramicu i obrisao suze s lica. Velika je napetost nastala u sudnici. Moj branitelj je stigao do najviše točke svoga govora, naprosto je vikao : „ Oče moj, ovo dijete koje ja ovdje branim, moj je brat“. Po tome sam mogao zaključiti da je sudac i moj otac, ako je otac moga branitelja. Sada se više nisam morao bojati. Od radosti da sam mu brat, viknuo sam, skočio iz optuženičke klupe, otrčao k sudcu i pao mu oko vrata. Dugo me držao u zagrljaju snažno i s nježnom blagošću  privukao me k sebi.

To je bio trenutak kada sam postao novo stvorenje. A sudac je ustao i rekao: „ Radujte se sa mnom, jer sin koji je bio mrtav, živi, koji je bio izgubljen opet je tu ». U sudnici je nastao  i plač i radost. A meni se činilo, kao da mi svi žele pružiti sada ruku.  Čestitali su mome branitelju.  Dakle,  sudnica je bila čitav moj život, a cijeli proces jedna evangelizacija u kojoj me je Božja Riječ zahvatila i dovela pred sudište. Bio sam osuđen i kriv.

A kao zaključak ovoj priči donosim :
Vječni Otac je Sudac svima nama. On sjedi na svome Prijestolju. Isus Krist je  branitelj svih nas. Sve nas je na svom Sudu obranio, izborio oproštenje i osigurao nama vječno spasenje. Budi i ti milosrdan, zahvalan i s djelom  ljubavi pomaži svima koje ti Gospodin šalje na tvoj životni put, jer je Isus založio svoju Svetu Krv  za tebe i za njih. Satrven si i ti često od tereta svoje krivnje. Ne vidiš izlaza. Jedna je istina,  Krist je raskinuo tvoje  okove, skinuo s tebe teret tvoje krivnje i tvojih grijeha i sve ti je oprostio. Pokazao ti je da je velik Bog – Sudac svega svijeta. On je tvoj Otac i ostaje tvoj Otac koji brine za tebe. Povjeruj u to. Amen!

Iz knjige: Ljubav čini najljepša čuda
s. Augustine Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove