Nada Koturić
Typography

Članovi Rekreativno-atletskog kluba Podvučjak na svoj način dali su obol tradicionalnoj manifestaciji Dani sjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja. Zbog aktualne pandemije ove je godine manifestacija otkazana s uobičajenim sadržajima i bila je u znaku polaganja vijenaca u novosagrađenom spomen-parku u Posavskoj Mahali, a aktivni Rekreativno-atletski klub Podvučjak organizirao je maraton i posvetio ga Danima sjećanja.

- Prvotno je bilo predviđeno da na maratonu sudjeluje 50-ak maratonaca iz BiH i Hrvatske. Nije bilo moguće u tom obliku organizirati maraton, ali začetnici osnivanja kluba Podvučjak istrčali su maraton, i to dvojica maratonaca, aktualni ministar pravosuđa i uprave Pero Radić i Davor Ilić, djelatnik Elektroprivrede HZ HB - doznajemo od Željka Paradžik iz Mladeži HDZ-a BiH općine Odžak koja je sudjelovala u organizaciji maratona. Maratonci su započeli utrku sjećanja ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima 102. odžačke brigade HVO-a u Odžaku gdje su zapaliti svijeće, a potom iz Odžaka krenuli preko Novog Sela, Gornje Dubice, Papučije, Osječka i Novog Grada do spomen-parka u Posavskoj Mahali, gdje su se pokloniti svim žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata.

- Ovo je samo naš mali doprinos u spomen na žrtvu koje su podnijeli naši preci. Na putu časti, herojstva i opstojnosti generacija koje dolaze, oni su dali svoje živote, otišli su ponosni i znali su da ih i ovdje očekuje Blaiburg. Svi mi živi, koji smo se danas okupili i mislimo na njih 3411 čija su imena uklesana na stupovima spomen-parka, ali i kod spomen-obilježja poginulim braniteljima 102. brigade HVO-a, najveći smo spomenik - kazao je maratonac, ministar Pero Radić.

MARATON

U odžačkom klubu Podvučjak, koji okuplja mlađe kategorije maratonaca, pa do onih zrelije životne dobi, kazali su nam da će polumaratonska utrka od ove godine biti tradicionalna i sastavni dio manifestacije Dani sjećanja. Reklama: 0:10 - Od iduće godine želimo svojom aktivnošću spojiti obilježavanje dva povijesna događaja - sjećanje na stradanja naših predaka Podvučjačkog kraja u Drugom svjetskom ratu i poraću i na naše poginule branitelje 102. odžačke brigade HVO-a u Domovinskom ratu. Moramo, a to je naša obveza, da i mlađe generacije znaju kolika je plaćena cijena slobode, prava, dostojanstva i života svih nas - kazao je Davor Ilić, također jedan od iskusnih posavskih maratonaca.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić