Nada Koturić
Typography

Četrnaestu godinu za redom ugledni internet portal sa sjedištem u Švicarskoj provodi akciju biranja Osobe godine a kriterij je uvijek isti, oni koji najvise pomazu u svakom pogledu svoj rodni kraj.

GAREVAC - Svoju Posavinu i rodni Garevac iseljeni posavljaci nose u srcu ma gdje se nalazili. Glas o radnom kraju pronose i modernim sredstvima komunikacije kao što je moćni internet. Okupljeni oko Garevačkog internet portala kojeg sa puno entuzijazma vodi Mišo Perak sa prijateljima, svaku vijest koju mediji objave iz Posavine, korektno prenesu bez svojih komentara ili pak mijenjanja naslova kako bi dobili na atraktivnosti. -Ne želimo žutilom bojati našu web stranicu, iskrivljavati vijesti ili dodavati. Istinom pronosimo pozitivan glas posavski, ali kada treba i doza kritike, onda se pojavimo i autorskim tekstovima koje potpisujemo, a ne skrivamo se iza portala, kaže nam Perak. U svojem radu pozitivno djeluju i na animiranju dijaspore na pomoć svojem kraju, pa su brojni projekti kojima su pomagali obnavljanje infratrukture svojeg sela, ali i potrebite. A kada su autorski tekstovi u pitanju, pomalo na ugledu na Večernji list, ali u malenim lokalnim okvirima, već četrnaest godina za redom provode akciju proglašenja Osobe godine ili Naj Garevljanina.

Ivo perkovic

14 marljivih Garevljana

Svaki kraj jedne i početak druge godine nagoni nas da razmislimo o uspjesima ili padovima, osobama koje su nam drage ili pak onima koji se nesebično daju za druge, stoga je GIP, ističe Mišo Perak, ponovo odlučio birati "Osobu 2019. godine" koja je svojim radom i marljivošću zaslužila takav izbor. Nakon ranije izabranih osoba Nike Tokić „Brkice“, Ilije Perić "Graška", Ivice Marić „Ćiše“, Mate Cvitkušića „Ćeve“, Marka Cvitkušića „Čorbinog“, Antuna Fuglinskog, Gorana Tokić Dikače, Zdravka Tokića, Petra Gagulića, Vlade Tokića Dikače, Pere Domazeta, Pere Jagustina Pavinog i Miše Peraka, takva je počasna titula pripala Ivi Perkoviću „Jakinom“ , čovjeku čije su suze ove godine obišle svijet, povodom afere autoceste koja je trebala proći, uz ostala povratnička hrvatska mjesta i kroz Garevac.

Posavina je najljepša

-Izabrali smo nikada nagrađivanog, vrijednog, sposobnog, motiviranog ali i skromnog čovjeka. Čovjeka pristojnog i poštenog karaktera, čovjeka uvijek spremnog dati svoju potporu. Niz godina je sudjelovao u našim humanitarnim akcijama, a isto je to naučio i svoje sinove, pojašnjavaju u GIP-u. Ivo se sa suprugom Marijom vratio u rodni Garevac gdje mu je, kaže, najljepše na svijetu, iako uvijek nije bas najsigurnije, kao sto je bilo nedavno traumatično iskustvo zbog najave gradnje autoputa kojim bi selo bilo prepolovljeno i polako bi vodilo ka nestajanju. Ivo je danas u trećoj životnoj dobi i uživa zasluženu mirovinu koju je stekao u Švicarskoj. Po naravi veseo čovjek, ne razmišlja puno o prošlosti niti budućnosti jer ih osobno, kaže, ne može promijeniti. Živi sa suprugom sadašnjost onako kako je baš oni uređuju i u mjestu koje im je nadraže srce. -Supruga me je kroz život uvijek podržavala u odlukama kao i sinovi, snahe i unuci, pa i u našoj želji za povratkom. Poštujem njihovu realnu odluku da ostanu u Švicarskoj , no sa čvrstim vezama sa svojim korijenima u Posavini, poručuju Perkovići.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićvecernjak ivo perkovic