Nada Koturić
Typography

Posavinu krase lijepo uređenim dvorišta, a posavke su poznate kao vrsne vrtlarice. U takvom spoju čak ni koronavirus nije uticao da se cvjetna dvorišta zapuste, dapače, zabranjeno druženje zamijenjeno je uređenjem okoliša. U tome značajno pomaže obrt Slavice Lucić koja se sa suprugom Željkom  već sedmu godinu uspješno bave cvjećarstvom.

Posjetili smo je ovih dana i vidjeli kako vlada i dalje potražnja za sadnicama cvijeća, jedino u drugačijim uvjetima. Mirisi cvijeća ispituju se preko maske za lice, a dodiri nježnih latica ipak preko rukavica. Slavica nas je i ovoga puta dočekala s prepoznatljivim širokim posavskim osmijehom dobrodošlice kao i ljepota tek procvjetalog cvijeća u plastenicima.

Prodaja na kućnom pragu

Slavica se već potvrdila na tržištu kao mlada poduzetnica u oblasti cvjećarstva. Krenuli su zapravo od nule „naoružani“ samo dobrom voljom za rad i život od plodova zemlje. - Kada je bila odluka otići u inozemstvo ili ostati u Domaljevcu oboje smo bili za ostanak i opstanak čak i nakon poplave koja nas je još jednom vratila na početak jer je sve bilo pod vodom. Koronavirus nas također neće otjerati.

cvijece 1024

Radimo i živimo od svojega rada i tvrdim da se može pristojno zaraditi. Moja poruka i danas je mladim obiteljima da pokušaju ipak ostati i uložiti u neki biznis, cvijeće, zemlju ili neki drugi obrt vezano za poljoprivredu i sigurno se može uspjeti samo se mora puno raditi i ne pitati za radno vrijeme. Ne može se uspjeti preko jednog dana, ali ako si ustrajan uspjeh neće izostati, tvrdi Slavica. Ukupna situacija ipak utjecala na potražnju, a kupci su strpljivi i česti u redu čekaju na ulazak u plastenik na razgledanje, pojašnjavaju Lucićevi. Jedna od zaljubljenica ukrasnih biljki koja je strpljivo čekala na potrebnoj udaljenosti dodaje kako cvijeće daje utjehu u ovom vremenu otuđenosti, smiruje i daje nadu da će sve uskoro proći.

Nasadi cvijeća i povrća

Surfinije, pelargonije, begonije, maćuhice, trajnice, neki su od 20-tak vrsta cvijeća u plastenicima Lucićevih. Ovih dana pokazuju se u raskošnoj ljepoti kojoj ne odolijevaju ne samo domaljevčani već i iz susjednih općina. Rajčice, paprike i krastavac dominiraju od povrtlarskih kultura. - Kvaliteta nam je prokrčila put do kupaca pa od kuće nikuda ne idemo. Mi se bavimo proizvodnjom rasada ranog povrća i cvijeća. Kada krenemo od proljeća pa do konca godine sa božićnim zvijezdama završavamo sezonu. Pod našim je plastenikom uvijek je nešto od sezonskog cvijeća. Imamo ukupno četiri plastenika a uspijemo proizvesti oko 30.000 biljaka sa povrćem. Željko je , dok smo razgovarali sa Slavicom rješavao sa kupcima potražnju sadnica cvijeća i povrća , no na kraju posjete OPG-u Lucić samo je želio poručiti: -Ovdje nisu neke basnoslovne zarade i sigurno bi možda vani više zaradili ali ništa ne može zamijeniti rodno mjesto, svoja kuća i uz to posao na kućnom pragu.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić