Nada Koturić
Typography


Kornica je ponovno oživjela mladošću bez koje nema budućnosti tog posavskog povratničkog mjesta u kojem dominiraju osobe treće životne dobi. Mladim voćarima zajednička je ljubav prema tvornici pod otvorenim nebom, prema posavskoj plodnoj ravnici od koje se može živjeti ako šira zajednica da potporu, iskreno priznaju polaznici projekta Iuvenes Fructus, okupljeni oko njegova trećeg ciklusa.

Vlastiti biznis

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, zajedno s posavskim poduzetnikom sa zagrebačkom adresom Petrom Lušom, i Srednja strukovna škola partneri su tog projekta i nastala je lijepa poljoprivredna priča kojom se želi zadržati mlade u Posavini. Takvu smo priču već ispričali, o mladoj Luciji Leovac koja je od potpore projekta započela svoj vlastiti biznis.

Podsjetimo, Lucija se odlučila baviti voćarstvom i ostati u svome rodnom Domaljevcu. Prihvatila se rada u tvornici pod otvorenim nebom uvjerena kako u Posavini može živjeti od rada na zemlji. Lucija je, zapravo, jedna od pet dobitnika start-up poticaja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” koji projektima mlade želi potaknuti na bavljenje poljoprivredom u Posavini.

kornica 2019

- Ovoga puta nećemo govoriti o brojkama mladih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu, nego o mladima koji su odlučili ostati u svojoj domovini i žele stvoriti bolju budućnost te svoje znanje dodatno obogatiti i naučiti nešto novo - kazao je Josip Milanović u Regionalnom uredu Centra za mlade “Ivan Pavao II.” u Kornici.

Potpora donatora

Vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade, istaknuo je kako se već jedanaest godina kroz razne projekte trude poticati mlade te tom prigodom naglasio kako donatori već tri godine podržavaju sve aktivnosti u sklopu projekta Iuvenes Fructus, ali i osiguravaju novac za nekoliko start-up poticaja najboljim polaznicima edukacije.

Petar Lušo ohrabrio je nove polaznike da ne gube vjeru u ono što rade i pozvao ih da budu strpljivi, ne očekuju milijunske zarade po završetku projekta jer znanje, vještine, ali i prijateljstvo koje će steći tijekom edukacije, vrjednije je od bilo kakve novčane zarade, naglasio je Lušo.

Prigodne riječi u znaku potpore projektu uputili su i prof. Ilija Damjanović te vlč. Pavo Kopić, župnik župe Čardak, koji je istaknuo kako od samog početka prati razvoj projekta.

- Zahvalan sam Bogu što je projekt zaživio i svake godine okuplja 20 mladih koji sudjeluju u edukaciji u povratničkoj Posavini. U ovom modernom vremenu za svako su isticanje mladi koji se žele baviti poljoprivredom - naglasio je vlč. Kopić.

Inače, u jednogodišnjem programu edukacije 20 nezaposlenih mladih od 18 do 35 godina kroz teorijsku i praktičnu nastavu stječe znanja i vještine za rad u voćarstvu.

Za Posavinu.org piše nada Koturić