Nada Koturić
Typography

Jedina ustanova za smještaj starih osoba u općini Orašje, Dom za starije i nemoćne osobe “Revira”, središnji je za šire posavsko područje, a broj njegovih štićenika respektabilan je. Svake godine pomiču ljestvicu kada je riječ o uvjetima smještaja osoba treće životne dobi pa i nepokretnih osoba.

Prenamijenili ga

Umirovljenici imaju hotelske uvjete smještaja jer, zapravo, objekt je i bio hotel, no kako se broj gostiju smanjivao, vlasnici su navrijeme preorijentirali projekt u smještaj starih i nemoćnih osoba. Za svega nekoliko godine rada broj umirovljenika koji žele provoditi svoju treću životnu dob udvostručen je, pa je broj od oko 50 štićenika iz šire posavske regije respektabilan. Poduzetnik Martin Jurić, jedan od suvlasnika doma, povratnik je iz Južne Afrike koji se nakon 24-godišnjeg rada vratio rodnom kraju sa svojim najvećim blagom - suprugom Karmen, Brazilkom španjolske krvi i dvjema kćerima. I danas, kaže nam, nije se pokajao zbog povratka, a još manje zbog ulaganja u Orašju. Projekt je to, kaže, više od običnog posla jer donosi radost.

dom orasje

Karmen, osobito dolaskom u oraški dom, donosi prirodnu ležernost i vedar brazilski osmijeh koji sve obraduje. Martin je pak osoba s potrebnom dozom ozbiljnog organizatora vrlo zahtjevnog posla.

- To je užitak kad ovim ljudima pružaš boravak dostojan njihovih godina. Pokazujemo im da nisu odbačeni, već u zajednici koja vodi brigu o njima kad su proživjeli radni vijek. Naši stariji sugrađani imaju pravo da im se osigura kvalitetno starenje kroz našu brigu o njihovu zdravlju i integraciji u društvo da bi se što bolje zadovoljile njihove potrebe na svim područjima života - kaže nam Martin.

Voditeljica “Revire” Marica Topić, iako blage naravi, uspješno drži sve konce zahtjevnog zadatka jer štićenici su, kaže nam, ponekad u svojoj dječjoj mašti razigrani, treba ih njegovati, čuvati, razgovarati, ali i veseliti se kad su blagdani. Ekipa zaposlenika u domu ne zaboravlja ni njihove rođendane.

Dacia Sandero Stepway za samo 18.000 KM

 

Ne moramo spremati, kuhati

I dok smo boravili u toj ustanovi, u “Reviri” se užurbano radilo na pripremama za još jedno slavlje.

- Svaki rođendan ovdje se obilježava tako da se okupimo u TV dvorani, počastimo, bude tu i pjesme, kola i plesa. Ovog puta proslavili smo 90. rođendan naše bake Eve Pranjić i iznenadili je tortom. Bilo je i suza i radosti pa neka nam još dugo poživi s dobrim zdravljem - poručili su slavljenici Evi djelatnici “Revire”, a štićenici ovoga oraškog doma jednoglasno su i bez iznimke poručili: - Bolje nam je nego kod kuće. Ne moramo spremati, kuhati, sve nam je baš kao u hotelu - zadovoljno su istaknuli štićenici doma koji je svoja vrata otvorio prije nepune četiri godine.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić