Nada Koturić
Typography

ODŽAK- Pandemija koronavirusa imala je tek neznatnog utzjecaja na pomjeranje rokova za završetak međudržavnog mosta na paneuropskom koridoru 5c u Svilaju (općina Odžak). Izvođač radova „Hering“ iz Širokog Brijega organizirao je posao u manje skupine i uz pojačane mjere zaštite priveo je posao kraju. Most će dobiti uporabnu dozvolu kada se sa bh strane završi granični prijelaz, a državni ministar prometa i komunikacija BiH u Svilaju je najavio njegov skori početak gradnje. Tehnički prijem mosta planiran je narednog mjeseca.

Važnost mosta Svilaj

Voditeljica gradilišta Ivana Karačić ističe kako su radili u skladu sa svim preporukama kriznih stožera civilne zaštite kako bi organizirali radove, pa je trebalo nešto više vremena, najviše zbog dopreme materijala. Most je dužine 660 m, širine 29 m sa po tri traka u svakom smjeru širine 3,5 m i nastavlja se na dionicu Svilaj – Odžak dužine 10,7 km koja je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu suradnju i bolju komunikaciju s EU-om. Zajednička izgradnja mosta vrijednog gotovo 54 milijuna maraka osigurale su BiH i RH temeljem Sporazuma u omjeru po 50% potrebnih sredstava. Izvođač radova izgradnje mosta je Poslovna udruga koju čine Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg.

završen most svilaj

Granični prijelaz

Međudržavni most na Svilaju ključna je spona između dvije države na europskom koridoru E-73, odnosno autoputu 5c. Državni ministar za promet i komunikacije Vojin Mitrović obišao je most kod Svilaja i u razgovoru sa hrvatskim izaslanstvom najavio nastavak radova na izgradnji graničnog prijelaza kako bi jedan od najbitnijih infrastrukturnih objekata bio u potpunosti kompletira. -Most je praktički završen a mi očekujemo negdje u petom mjesecu , ako situacija vezano za pandemiju koronavirusa dozvoli, da se izvrši tehnički prijem. Dakle, bit će osigurani uvjeti da most dobije upotrebnu dozvolu, kazao je u Donjeg Svilaju ministar Mitrović. U narednih mjesec trebala bi biti dovršena i dionica puta od nekoliko stotina metara do samog mosta i započeta izgradnja graničnog prijelaza čiji je rok 300 dana.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić