Nada Koturić
Typography

Slavljenički deveti rođendan Zbog Adoro Tolisa obilježio je prekrasnim glazbenim ozračjem koje su stvorili na koncertu u duhovnom središtu Posavine, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi koja otvara svoja vrata samo biranim kulturnim sadržajima. Prepuna crkva ljudi odisala je slavljeničkim raspoloženjem pa su i note koje su članovi zbora oživjeli svojim glasovima poprimile neobično ugodan i topao zvuk.

adoro03 nak bih 290921

Tome je doprinijela i glazbenu pratnju klavira, gitare i tamburice Marije Ilišević i Mateje Mišković pa je sve skupa stvorilo harmoniju koja bi svačije srce dodirnula.

Tko pjeva dvostruko moli

lavlje rođendana najpoznatijeg pa i ponajboljeg posavskog zbora Adoro započelo je molitvama i svetom misom, a pjevanje na misi predvodili su slavljenici.-Ovaj naš prekrasan zbor donosi toliko radosti u ovo sivo doba da im od srca na tome zahvaljujem i čestitam dvostruki rođendan jer prošle godine ga niste obilježavali zbog aktualne pandemije. Sretan sam što koncert okuplja sve više zaljubljenika lijepih nota koje su melem i za dušu i za naše srce jer u župu donosite pozitivnu energiju kroz svoje pjevanje, a tko pjeva dvostruko moli. Hvala članovima zbora, njihovim obiteljima zbog izbivanja jer dolaze vrijedno uvježbavati a onda dolazi i uspješan nastup kao ovaj. Napose zahvaljujem prof. Mariji Nedić koja je osnovala ovaj zbor, dirigira, piše note za njih, predano radi i u tome ima velikog uspjeha, poručio je gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić.

Adoro i Drugi način

Zbor Adoro ima dvadesetak pjevača. Osnovan je u rujnu 2012. god., na inicijativu tadašnjeg gvardijana fra Marijana Živkovića. Iako se pjevači izmjenjuju, kvaliteta izvedbe raste iz godine u godinu. Adoro sudjeluje pjesmom na misnim slavljima u župi, ali njihov glazbeni život obiluje i brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu. Ostvarili su odličnu suradnju sa Brankom Požgajecom iz benda Drugi Način sa kojim su snimili posebnu izvedbu popularne pjesme „Prođe ovaj dan“ u tamburaškoj obradi.adoro tolisa

Snimljen je i spot snimljen na posavskim lokacijama a popularnosti pregleda pjesme doprinio je i Slavko Nedić (Katolički radio)koji se skupa sa Brankom pridružio pjevanju na slavljeničkom koncertu u Tolisi. Voditeljica zbora, i, rekli bismo duša prekrasnog zbornog druženja čije su pjesme posebno obrađene na njen način je prof. glazbe Marija Nedić. Na koncertu je poručila okupljenima kako je u toj posavskoj župi glazba jako bitna zbog koje ona živi punim plućima. Okupljaju dječji zbor, zbora Adoro, pa do zbora Mirijam.

-Sve su to slagalice, kazala je, jedne najljepše pjesme koja potječe iz župe Tolisa. - U svakoj zajednici postojanje zbora mladih koji svoju mladenačku energiju daruju glazbi veliko je obogaćenje. Rezultat je to velikog rada pa i velikog odricanja kako voditelja zborova, tako i članova. U tome imamo razumijevanje naših obitelji a potpora dolazi i od svećenika i časnih sestara u samostanu. Svima beskrajno hvala, poručila je prof. Nedić.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić