Odžak
Typography

 Odžak - U subotu 13.7 2019. godine u Odžaku je održana „Biciklijada sjećanja“,u organizaciji Ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Županije Posavske, općine Odžak, te lokalnih udruženja: Društvo ljubitelja prirode "Lipa", i Cvijet milosti iz Odžaka kao i vjerskih zajednica.

biciklijada 1

Zapravo bilo je to sjećanje na dan kada je protjerano stanovništvo Odžaka 1992. godine. Jer taj dan je mještanima Odžaka kao i okolnih mjesta promijenio život. Na taj dan su ostali bez igdje i čega, postali su izbjeglice i rasuli se diljem kugle zemaljske.

Tom zgodom je u općini Odžak ubijeno 97 civila koji su ostali na svom pragu, računajući da će preživjeti jer nikome nisu bili dužni a ni krivi.

Oni su tada u Odžaku ostali, da mi danas tu opstali!

Međutim nije bilo tako. Ubili su sve što se tih dana kretalo po Odžaku. Na svu sreću nije ih ostalo više jer da jest, sigurno bi imali prvi genocid, a kosti mještana bi još tražili po masovnim grobnicama.

biciklijada2

Biciklijada sjećanja je počela na skeli u Svilaju gdje je bio odlazak ali i povratak mještana, a završila se u Odžaku gdje je odana i počast svim braniteljima 102. odžačke brigade. U biciklijadi je sudjelovalo 150 biciklista starosne dobi od 7 do 77 godina, a sama trasa koju su biciklisti prešli duga je 16 kilometara. Vozilo se od skele na Savi preko Svilaja, ceste VC do Centra za kulturu u Odžaku. Bila je to biciklijada lagane vožnje bez natjecateljskog karaktera.

Ministar prometa veza, turizma i zaštite okoliša Anes Osmanović izrazio je želju da ova manifestacija postane tradicionalna uz još bogatiji sadržaj i program s čim su se složili i sami sudionici biciklijade.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

biciklijada