Odžak
Typography

Na temeljima tradicijskog svetkovanja Velike Gospe ( u narodu nazvano Gospojina), općina Odžak 17 dana oblači svečano ruho i brojnim sadržajima dočekuje i obilježava blagdan kroz manifestaciju “Posavsko kolo”. To je ujedno najveća kulturno-zabavna, sportska, ali i turistička manifestacija te posavske općine.

Turniri odbojke i košarke, motorijada, splet planinara, susret s dijasporom, večeri pjesme i plesa miksano s rock koncertom, kao i večer koju će ispuniti note duhovne glazbe, samo su neki od tih sadržaja.

Među sadržajima “Posavskoga kola” svakako je među najmasovnijim folklorna smotra. Ove će godine okupiti čak 30-tak društava iz zemlje i inozemstva. Domaćin Hrvatsko kulturno društvo Napredak Odžak ugostit će oko tisuću folkloraša, što je svojevrstan rekord u organiziranju takvih folklornih manifestacija u Posavini.

Od predsjednice HKD “Napredak” Odžak Marice Hrnjkaš doznajemo detalje manifestacije koja će se održati na sam blagdan Gospojine, 15. kolovoza. - Internacionalna smotra folklora okupit će društva iz BiH i Hrvatske. U Odžak dolazi nekoliko KUD-ova koji njeguju posavsku izvornu pjesmu i kolo, a djeluju u Hrvatskoj, osobito Zagrebu, također nam dolaze iz Vukovara, Čakovca, Slavonskog Broda, Đakova, Tuzle, Dervente, Brčkog, kao i iz Neuma.

posavsko kolo 1024

Pozivamo sve građane da pozdrave naše goste koji će proći atraktivnim defileom kroz grad, a na koncu ćemo razviti veliko posavsko kolo u središtu grada. Višesatni program bit će bogat pa vjerujemo da će biti još jedna lijepa posavska fešta koju svakako ne treba propustiti, poručuju iz Organizacijskog odbora manifestacije.

HKD Napredak Odžak je među najaktivnijim društvima u Posavini. Okupljaju oko 100 članova u tri sekcije, od najmlađih do osoba treće životne dobi jer posavska izvorna pjesma ne poznaje dobnu granicu. Najmlađa je 4. godišnja Mia Kovačević, a dječak Valerijo Čačaj među najboljim je igračima posavskoga kola u KUD-u Napredak, iako je Albanac.

Najstarija Ivanka Ćubela, unatoč bremenu s više od šest desetljeća, zapjeva i zaigra kao djevojka. Uz sve to, Ivanka je nazamjenjiva i u skladanju poznath posavskih poskočica, a jednom nas je i ispratila iz Odžaka “Oj Odžaku voljeli te ne bi, da se nismo rodili u tebi”.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić