P. Mahala
Typography

Mjesec svibanj ove godine obilježen je 75. obljetnicom od završetka Drugog svjetskoga rata. Među narodima Europe i svijeta koji komemoriraju tu obljetnicu i naš narod oživljava povijesno sjećanje na svibanj 1945. godine. Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode koju je očekivao i hrvatski narod u BiH i Posavini. No, mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i ubijanja nevinih ljudi.

U ovoj 75. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim nevinim žrtvama koje su ubijene bez suda, a njihova tijela su bačena u masovne grobnice i rijeke Bosnu i Savu.

Svi ti nevini stradalnici dugo nisu imali pravo na javni spomen i znamen u svojim mjestima.

vijenac 1

Unatoč tome što je od tih događaja prošlo 75 godina, te žrtve zaslužuju naš spomen te se s posebnim osjećajima svake godine u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Podružnica Odžak te župa doborskog dekanata i mjesne zajednice Posavska Mahala, održava središnje obilježavanje pod nazivom „Dani sjećanja“ danas kod moderno uređenog Spomen parka s popisom svih imena nedužnih žrtava u Posavskoj Mahali pokraj Odžaka.

Tako je trebalo biti i ove godine. Međutim novi uvjeti života u ozračju COVID-19 diktiraju i novo ponašanje vjernika-misara koji bi se kao i svi drugi trebali pridržavati mjera, preporuka i zapovijedi vezano za epidemiološku situaciju.

Iz tog razloga je Organizacijski odbor „Dana sjećanja“ za Hrvate Podvučijaka već 6. ožujka 2020. na svojoj sjednici dogovorio i javno otkazao „Dane sjećanja 2020.“ i ako je sve bilo pripremljeno i dogovoreno. Bio bi to preveliki rizik u tom mnoštvu rodbine, mještana, potomaka i hodočasnika koji za tu zgodu dođu sa svih strana BiH i HR.

Stoga se ove godine uz sve potrebne mjere pridržavanja, preporuka i zapovijedi vezano za epidemiološku situaciju održala skromna proslava Dana sjećanja 2020.“ u ponedjeljak 25.svibnja 2020.“ u župi Posavska Mahala.

Tako su se u 12 sati žrtvama, stradalnicima Drugog svjetskog rata i poraća Odžaka i podvučjačkog kraja poklonila izaslanstva svih razina vlasti u BiH i Udruga.

Vijenac je položio i zapalio svijeću u Spomen parku u Posavskoj Mahali predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić s ministrima u Vladi ŽP, dopredsjednik HDZ-a BiH Ivo Vincetić, zastupnici u institucijama vlasti državne, županijske i općinske razine. Vojničko opijelo je predvodio župnik u Posavskoj Mahali vlč. Pavo Brajinović uz nazočnost dekana Doborskog dekanata vlč. Jakova Filipovića i vlč. Ivana Dragičevića.

vjenac

U izjavi za medije predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović u Posavskoj Mahali je kazao: "Drago mi je da sam u Odžaku u zadnjih nekoliko godina, gdje svi zajedno molimo za duše stradalih 3411 nevinih žrtava Hrvatskog naroda, i tako na desetke tisuća na prostorima BiH i RH. Ove godine smo dodatno ohrabreni da govorimo o svim nevinim žrtvama komunizma, svim onim koji su stradali samo zato što su bili predstavnici jednog naroda. Uvjeren sam kako će naš dolazak ovdje otvoriti potpuno drugačiju misao o žrtvama i o zločinima. Uvijek kažem, svaki je zločin samo zločin, bez obzira tko ga je napravio, u kojem god vremenu. Iza žrtava se ne smije politizirati, jer ovih dana je bilo previše politike kada se prisjećamo žrtava križnoga puta i kada je naš uzoriti kardinal predvodio zadušnu misu u Sarajevu. Ima još uvijek različitog promišljanja tog vremena. Netko pokušava ispisati potpuno drugačiju povijest, a na nama je da se sjećamo ovih ljudi i jasno kažemo da BiH pripada i Hrvatskome narodu, jednakopravnom narodu BiH. Učinit ćemo sve da ga predstavljaju legitimni predstavnici koji znaju cijeniti što je Hrvatski narod i kolika je njegova žrtva bila da bi ovaj prostor danas bio slobodan, a ja ću reći, naša domovina BiH", izjavio je dr. Čović.

covic 900

Iza toga uslijedila je stanka i upriličen je zajednički domjenak kod župnika Pave Brajinovića u dvorani župnog dvora.

Nakon stanke župna zajednica je u 16,30 sati se zajednički našla na Nuića groblju, gdje se izmolilo opjelo, i upalile svijeće, a u 17 sati u Župnoj crkvi je molita Sveta misa za sve pognule, ubijene i nestale ovoga kraja Drugog svjetskog rata i poraća.

Župnik župe Posavska Mahala vlč. Pavao Brajinović nije imao propovijed već samo uvodni govor koji prenosimo u cijelosti:

"Draga braćo i sestre!

Okupili smo se danas da bismo se ovdje pomolili na početku ove svete mise za naše, stradale, poginule, mučene,ubijene i nestale branitelje Drugog svjetskog rata i poraća ovog našeg odžačko – podvučijačkog kraja.
Kristova je žrtva savršena žrtva za čovjeka i njegovo spasenje. Zato u ovom času mi molimo Gospodina za naše drage pokojne. Molimo za sve nas da iz njihovoga života mi naučimo ono što je potrebno za naš život danas i našu budućnost.

misa

Ovakvi događaji u našem životu su prilika da svako sebe pogleda u dvostrukom svjetlu: kao kršćani i kao ljudi!
- prvo kao kršćani pitajući se
molimo li mi za one u čije ime smo se danas sabrali ali ne samo danas nego svih 365 dana u godini.
imamo li snage oprostiti onima koji su nam ovo napravili jer naše je da dadnemo Bogu punomoć da on učini što želi jer i dobro i loši su Božja djeca i slika milosrdnog Boga.
- drugo da promotrimo sami sebe i upitamo se da li naši pokojni imaju mjesto u našim životnima koje im pripada?
narod koji prekriži i zaboravi svoju prošlost ne može se nadati blagoslovljenoj budućnosti.

Zato u ovoj svetoj misi mi molimo za sve nas, molimo za sve žrtve ali za one koji su bili progonitelji i krvnici, jer svi smo mi djeca jednog nebeskog Oca i za sve nas njegov Sin je prolio svoju božansku krv.
Zato na oltar danas stavljamo naš život i naš rad, naše molitve, ali i našu ljubav prema našim pokojni braniteljima. Skrušimo se zato pred Bogom i molimo ga za oproštenje svojih grijeha onih u čije smo se ime okupili danas u ovoj našoj crkvi, a nama da očisti um i srce da možemo dostojno proslaviti ova sveta misna otajstva. Ispovijedam se."

uska

Organizacijski odbor „Dana sjećanja“ žali što je za ovu godinu otkazano predavanje spisatelja iz Slavonskog Šamca koji je napisao roman „S ONU STRANU CILJNIKA“ o zbivanjima na ovome području.
Predstavljač knjige trebao je biti general Prkačin!

Organizacijski odbor „Dana sjećanja“, te župnik župe Posavska Mahala se svima zahvaljuju na razumijevanju i nadaju se da će sljedeće godine biti drugačija situacija i da će se opet u zajedništvu moći komemorirati na ovom svetom mjestu Bosanske Posavine.

Za Posavinu piše Mišo Perak