Pećnik
Typography

Dragi čitatelji, izuzetna mi je čast da vam mogu predstaviti još jednu knjigu, autora Ante Aničić iz Pećnika koji je 2016. godine osjetio potreba te napisao svoju prvu knjigu s kojom je ovjekovječio sažetu povijest Pećnika.

Danas tri godine kasnije Anto je ostvario i svoj novi projekt u koji je utkao dosta sati rada u prikupljanje povijesnog materijala kako bi i njegova NOVA knjiga „Pećnik“ ugledala svjetlo dana.

pecnik 900

Riječ je o novoj knjizi u kojoj se nalaze povijesni pisani podatci župe Podvučjak sa sjedištem u Pećniku kao i samom mjestu i župi Pećnik te popisu svećenika i župnika župe Podvučjak.


Također su u sadržaju knjige i dva članka koje su objavile novine Sriemski Hrvat od 17.3. 1886. i 20.3.1886. god.Pogled na mjestopis bosanskog Posavlja , gdje se opisuje teško stanje žitelja Podvučjaka.

Tu je i povijest župe sv. Alojzije Gonzage te Pećnički duhovni pastiri s fotografijama i kratkim životopisom.

U knjizi je utkan i popis stradalnika iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata s fotografijama, i još puno toga s pogledom unatrag o stradanju nevinog pećničkog puka.pecnik1 900

Na stranicama knjige se nalaze  i fotografije kroz vrijeme te narodne nošnje Pećnika i stare uspomene, a sve s ciljem «da se ne zaboravi i ne padne u zaborav» jer kako se kaže sve što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo.

Knjiga je tiskana s tvrdim uvezom u boji i na finom papiru te se autor knjige zahvaljuje svima koji su mu pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana, a ista semože naručiti direktno kod autora Ante Aničić na e-mail adresi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Za Posavinu.org piše Mišo Perak