Pejo Gašparević
Typography

Petnaestak godina redovito pratim Sinjsku alku koja me svake godine impresionira svojom kulturološkom spektakularnošću. Alka u tradicijskim nošnjama, konji, koplja, publika tik uz trkačku stazu.... sve to stvara doživljaj neusporediv s bilo čime drugim. Sinjska je alka, zahvaljujući tom originalnom doživljaju kojeg producira, privlačna za posjetitelje-goste (turiste), medije i političare.

Današnja 307 po redu Sinjska alka bila mi je do sada najzahtjevnija za praćenje jer po prvi puta nazočio je i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

sinjska alka

Novinarski je osim dvojice hrvatskih čelnika - predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića trebalo pokriti još jednog predsjednik države - Slovenca Pahora To je iznimno zahtjevno za novinare koji moraju brzo producirati izvješća kako bi ona bila dostupna medijima. Ovakvi novinarski zadaci traže maksimalnu profesionalnu posvećenost novinara za kojeg je nužno da posjeduje snažnu koncentraciju. Svaka greška imala bi negativne posljedice.

Sinjska alka je primjer kako i mala mjesta mogu organizirati velike i utjecajne manifestacije na koje dolaze dužnosnici najvišeg ranga. Tako dizajnirana Sinjska alka stavlja maleni Sinj iz Dalmatinske zagore u poziciju u kojoj ima stanovitog i političkog utjecaj na sve politike koje su zadnjih 307 godina koliko se održava Alka. Nije slučajno što je Sinj iznjedrio takve političke formate kao što su Miko Tripalo, Braća Marko i Vlado Veselica, književnika Dinka Šimunovića....

Hoću reći, utjecaj neke sredine ne kreira se samo u političkim institucijama nego se on može oblikovati i manifestacijama kao što to rade Sinjani sa svojom Alkom.
Zašto sve ovo govorim? Zavičajna Posavine također ima atraktivnih manifestacija koje su omiljene u lokalnim sredinama. No, čini se kako tim manifestacijama ili makar nekim od njih treba udahnuti dimenziju širenja utjecaja sredine koja je organizator. Za jačanje vlastitog utjecaj nije od presudne važnosti koliki si nego i kako se kao sredina postavljaš da bi bila respektirana.

I za kraj jedna nijansa: gradonačelnik sinja Miro Bulj, koji je član Mosta i predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić koji dolazi iz konkurentnog HDZ-a danas su najčešće bili skupa - kao Sinjani.

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević