Pejo Gašparević
Typography

Ovo je priča o odbojkašu Perici Čičković (35) iz Bazika koji je kao vrhunski igrač imao reprezentativnu karijeru, nastupajući za reprezentaciju Hrvatske, kako mi je rekao, 30-ak puta. "San svakog sportaša je nastup za reprezentaciju i meni se taj san ostvario a i sad se naježim kad se sjetim himne prije početka svake reprezentativne utakmice. To su nezaboravni doživljaji koji se urežu u sjećanje cijelog života," rekao mi je Perica Čičković u nedjelju na večer.

perica coskovic2

Javio sam se Perici i iznio mu plan da želim napraviti novinarski prilog o njegovoj sportskoj karijeri. Perica je istog trena prihvatio takvu ideju i pokazao iznimnu susretljivost. To je ona vrsta susretljivosti u kojoj se Peričin sugovornik, dakle moja malenkost, osjeća ugodno. Takvu vrstu susretljivosti posjeduju osobe koje su se u životu realizirale. A Perica Čičković se jeste realizirao.

On je osim nastupa za reprezentaciju Hrvatske, s kojom je proputovao više zemlja u inozemstvu, imao i uspješnu klupsku karijeru. Nastupajući kao tinejdžer za juniorsku momčad OK Osijek Perica je bio proglašen za najboljeg igrača u juniorskom prvenstvu Hrvatske. To je veliko dostignuće koje zaslužuje respekt.

"To proglašenje za najboljeg juniora u prvenstvu Hrvatske ima za mene posebnu važnost jer je prava rijetkost da se takvo priznanje dodjeljuje odbojkašima koji igraju na poziciji 'srednjaka' na kojoj ja igram," objasnio je Perica.
U svojoj karijeri Perica Čičković je nastupao za najbolju odbojkašku momčad u Hrvatskoj zagrebačku Mladost, te za dva osječka kluba - Osijek i Mursu, zatim za odbojkaški kub Rijeka i odbojkaški klub Zagreb.

perica coskovic1

Zbog profesionalnih obveza na radnom mjestu Perica Čičković je prije pet godina okončao svoju prvoligašku karijeru ali je nastavio s prijateljima nastupati u Odbojkaškom klubu Medicinar u Zagrebu koji se natječe u Drugoj hrvatskoj ligi.

"Za ovaj klub nastupam iz gušta jer su tu, osim utakmica, istovremeno i druženja s prijateljima tako da smo spojili ugodno s korisnim ," kaže Perica Čičković.

On se prisjeća i svojih odbojkaških početka kad su ga još dok je išao u osnovnu školu u Domaljevcu zapazili odbojkaški stručnjaci i preporučili odbojkaškom klubu Osijek.

"Anto Kobaš iz Tolise tad je bio odbojkaški angažiran u Osijeku i pomogao mi je da se upriliči moja proba u osječkom odbojkaškom klubu na kojoj sam dobio zeleno svjetlo za dolazak u taj klub," podsjeća Perica. U to doba, kako nastavlja, već je bio krenuo i u prvi razred srednje škole u Orašju ali je zbog angažmana u odbojkaškom klubu Osijek nastavio školovanje u gradu na Dravi.

perica coskovic

I Peričina dva brata Antonio i Matej su također odbojkaši s prvoligaškim igračkim iskustvom. Može se reći da je obitelj Perice Čičković iz Bazika usmjerena na sport.
Perica Čičković je sportski as na kojeg imaju razloga biti ponosni njegov rodni Bazik i njegova zavičajna Posavina.

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević