Pejo Gašparević
Typography

Ovo je priča našeg dopisnika Peje Gašparević o robotu budućnosti proizvodom hrvatske pameti kojeg je osobno imao prigodu upoznati u Splitu, a koji bi mogao postati tražena roba u svjetskim uzavrelostima i prirodnim nepogodama. Inovativni besposadni robotni sustav Komodo, koji funkcionira na daljinski upravljač i može djelovati u ekstremnim kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim uvjetima, premijerno je predstavljen u Splitu na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji - ASDA 2021.

"Robotni sustav Komodo je proizvod hrvatske pameti i mi smo već sada spremni za njegovu serijsku proizvodnju 60-ak primjerka godišnje," rekao mi je Gordan Pešić menadžer poslovnog razvoja u tvrtki DOK-ING koja je proizvela taj inovativni robotni sustav koji je privukao pozornost domaćih i inozemnih vojnih stručnjaka na ASDA 21, održanoj od 29. rujna do 1. listopada u Spaladium areni.

robot 901

Na toj je vojnoj izložbi predstavljeno 155 izlagača iz 24 zemlje. Tu su izložbu ove godine posjetila vojna izaslanstva čak 38 zemalja iz Europe, Američkog kontinenta, Azije i Bliskog istoka. Nedvojbeno je kako je ASDA, koja se po šesti put održava svake dvije godine u Splitu, postala prepoznatljiv brend vojne industrije. Kao novinar pratio sam svih šest dosadašnjih izdanja ASDA-e i mogu reći kako je ta izložaba vojne industrije postala stjecište trendova u vojnoj industriji.

Po Pešićevim riječima, robotni sustav Komodo osposobljen je za pomaganje u različitim prirodnim i tehničkim katastrofama i ugrozama, uključujući i terorističke ugroze tako što može uklanjati sve zapreke koje ometaju intervenciju spasilaca.

"Robotni sustav Komodo može uklanjati i neeksplodirane eksplozivne naprave i tako sprječavati pogibeljne okolnosti", kazao je Pešić dodavši kako je Komodo dizajniran za rad u ekstremnim uvjetima opasnim za intervencijske timove.
Objasnio je kako taj robotski sustav može robotnom- rukom obavljati dekontaminaciju objekta, a dekontaminacijskim tušem i dekontaminaciju osoblja.robot 900

"Ovaj proizvod robotnog sustava odabran je za partnera u inicijativi Europske obrambene agencije - EDA pod nazivom Stalna strukturna suradnja - PESCO," kazao je Pešić.

Rekao je kako je proizvodnja tog jedinstvenog, besposadnog, robotnog sustava na daljinski upravljač stajala oko 18 milijuna kuna, a sufinancirana je Europskim strukturnim i investicijskim fondom (ESIF).

Pešić je istaknuo kako tvrtka DOK-ING surađuje s Ministarstvom obrane RH te će se suradnja nastaviti i u sklopu angažmana za povlačenje novčanih sredstava iz novoutemeljenog Europskog fonda za obranu.

Europska komisija uvrstila je hrvatski robot Komodo u vodećih 20 od ukupno 972 analizirana projekta sigurnosne i obrambene industrije u Europskoj uniji, dakle rame uz rame s inovacijama iz velesila vojne industrije kao što su Njemačka i Francuska.robot pejo

Imajući u vidu reference ovog robotnog sustava Komodo i sve veći broj katastrofa koje zahvaćaju kuglu zemaljsku ima se razloga vjerovati kako bi robotni sustav Komodo mogao postati tražena roba u svjetskim uzavrelostima i prirodnim nepogodama.

Za  Posavinu.org piše: Pejo Gašparević
02. listopada 2021.