07
Fri, Aug

Pejo Gašparević
Typography

ruza tomasicPredsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić za boravka u Splitu najavila je da će njezina stranka kritizirati koalicijske partnere ako ne budu radili dobro, a dužnosnike svoje stranke smjenjivat će zbog lošeg rada,  te se usprotivila  zanamarivanju brige o Hrvatima u BiH.

"Pozivam sve nas da konačno pokažemo kako se politika može voditi pošteno, a što se tiče svih naših partnera, prozivat ćemo ih ako ne bude dobro, a iz moje stranke garantiram - smjenjivat ćemo", rekla je Tomašić na zajedničkoj konferenciji za novinare splitske koalicije HDZ-HSP AS-HČSP-HSLS-HDS-BUZ i neovisne vijećnice Ljubice Vrdoljak.

Poduprla je splitsku koaliciju stranaka u kojoj je i njezin HSP, ističući kako je zajedništvo "hrvatski spas u zadnji čas" i da za ovo što se događa u Hrvatskoj više nema nikakvog izgovora.
"Ne mogu vjerovati da ako živite u svojoj kući namjerno uništavate svoju kuću, a upravo se to događa u Hrvatskoj", rekla je Tomašić.

Na pitanje kako komentira obrat aktualne vlasti i  izjavu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da je potrebno graditi pelješki most, Tomašić je odgovorila kako podupire svaki način spajanja Hrvatske te misli da je to trebalo davno učiniti.
"Žao mi je što Europska unija nije dala uvjet skupa s pregovorima da se mora graditi pelješki most jer ipak je to schengenska granica", rekla je.

Na pitanje kako komentira pasivnost Hrvatske diplomacije glede obespravljivanja Hrvata u BiH, dok istodobno ruska diplomacija sve snažnije podupire Republiku Srpsku, a Turska Bošnjake u BiH, Tomašić je odgovorila kako su Hrvati u BiH "dvoje djece iste majke".


"Umjesto da se zauzmemo da Hrvati u BiH budu konstitutivni i jednakopravan narod, mi se pokušavamo distancirati od njih kao da su naše neželjeno dijete s kojim ne bismo željeli imati ništa jer ne daj Bože da nam se netko naruga. U svijetu se upravo cijeni ako si privržen svojem narodu i svojim ljudima", istaknula je Tomašić.

Po njezinu mišljenju, hrvatske diplomacije gotovo da i nema, a "naši su diplomati sami sebi svrha i rade za osobne interese te bi ih trebalo podvrgnuti testu domoljublja".
"Srpska je diplomacija jaka i ona na sve načine pokušava izjednačiti žrtvu i agresora. Izgleda da će povlačenjem tužbe za genocid tako i biti", zaključila je Tomašić.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević