Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic naslovnicaNaš suradnik Pajo Gašparević pomno prati najnoviji politički sukob u Hrvatskoj između SDP-a i HDZ-a,  te izvješćuje o njemu. Za naš je zavičajni portal poslao poseban uradak.

Piše: Pejo Gašparević

Dvije najjače stranke u Hrvatskoj, vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) i oporbena Hrvatska demokratska zajednice (HDZ)  stupile su u žestok međusobni politički rat u kojem se ispaljuje teška retorička artiljerija. Najprije je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko  na svečanoj sjednici u povodu 23. godišnjice utemeljenja splitskog gradskog odbora HDZ-a optužio sadašnju SDP-ovu vlast da želi svjetonazorski mijenjati Hrvatsku čemu će se HDZ  usprotiviti.


„Hrvatska se nalazi na raskrižju ne samo zbog teškog gospodarskog stanja, nego i zbog toga što ova vlada koja nije dobila mandat mijenjati Hrvatsku svjetonazorski, uporno, isključivo i samo to radi“, istaknuo je Karamarko  na splitskom skupu.  Pri tomu je poručio kako će se HDZ zauzimati za kriminalizaciju komunističkih obilježja. „Hrvatski su branitelji dali svoje živote s krunicom oko vrata, a ne Titovom slikom na prsima ili zvijezdom na čelu, zvijezda je bila agresor na Hrvatsku. Takva obilježja moramo kriminalzirati i mi ćemo to sigurno napraviti“, naglasio je Karamarko.  Potom je uslijedila njegova poruka  koja je na poseban način razbjesnila SDP. Karamarko je, zapravo,  rekao kako  HDZ na skorašnjim lokalnim izborima očekuje „dobar pomak“ ali na parlamentarnim izborima 2014. godine, kako je kazao, „tu crvenu peronosporu moramo potpuno odstraniti iz Hrvatske“.
Reagiralo je vodstvo splitskog SDP-a nazvavši Karamarka „crnom političkom kugom“.


„Ako on nas naziva 'crvenom peronosporom', onda je on previ predstavnik 'crne političke kuge' s kojom se civilizirana i demokratska Europa obračunala prije više od pola stoljeća“, priopćio je predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević . Po njegovoj ocjeni „bijeda takve politike“ ogleda se  u tome što se hrvatski narod želi uvesti u međusobne sukobe i međusobnu mržnju radi, kako je istaknuo Jurjević, nekolicine primitivnih političara.  „Danas kad se politika HDZ-a obrazlaže na hrvatskim sudovima, kada je HDZ kao stranka optužena zbog pljačke vlastitog naroda, Karamarko bi pucajući iz teškog ideološkog oružja pokušao postići da hrvatski narod sve to zaboravi“, rekao je Jurjević.
Za riječ se, potom, javilo vodstvo splitskog HDZ-a  usporedivši Marina Jurjevića sa Fidelom Castrom, komunističkim vladarom Kube.


„Iz nervozne reakcije šefa splitske partije, Marina Jurjevića, uz Fidela Castra najdugoviječnijeg živućeg komunističkog vođe u svijetu, očituje se uspaničenost i zabrinutost zbog izvanredno posjećenog skupa obilježavanja obljetnice HDZ-a (u Splitu), koji je potvrdio jačanje rejtinga i povratak povjerenja HDZ-u“, ustvrdio je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.  Po Škorićevom tumačenju predsjednik splitskog SDP-a Jurjević najmanje bi se trebao pozivati na civiliziranu i demokratsku Europu koja se obračunala s „crnom kugom“ prije pola stoljeća, jer, dodaje Škorić, „dovoljno se samo prisjetiti kako su nevine likvidirali upravo njegovi drugovi na Daksi“,  gdje su (kod Dubrovnika) komunističke vlasti počinile pokolj neistomišljenika.


Ova  nimalo nježna polemika između HDZ i SDP pokazuje kako se uvelike zahuktava predizborna promidžba uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj u svibnju ove godine.  Oštra retorika za kojom se poseže četiri mjeseca uoči tih izbora, nagovještava „frontalna“ predizborna sučeljavanja diljem Hrvatske.  Lokalni izbori su zapravo bitke (političke) za prevlast u gradovima i općinama.  Po nerijetkim mišljenjima nakon službenog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koji je najavljen za početak srpnja ove godine,  od  goleme je  važnosti tko će biti gazda u gradovima ili općinama.  Naravno- zbog fondova Europske unije! 

Dolazi vrijeme navikavanja na još žešće političke obračune.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
7. 01. 2013.