Posavina
Typography

Ruralni turizam podrazumijeva mirnu sredinu, odsutnost buke, očuvani okoliš, komunikaciju s domaćinima, domaću hranu i upoznavanje seoskih poslova. Po svim tim odrednicama, idealno područje za razvijanje nekih od oblika seoskog turizma je Posavina s bogatom tradicijom kulture, gastronomije, običaja, ali i starih zanata koji, istina, izumiru, ali ima ih još nekoliko koje bi trebalo zaštititi, a zajednica podržati (tkanje, krojač, obućar, kovač..).

Taj neiskorišteni posavski potencijal prepoznala je Udruga žena “Posavski cvijet” te je organizirala za poduzetne žene svoje udruge predavanje “Mogućnost razvoja ruralnog turizma u Posavini”.Predavanje je imalo i prezentacijsko-praktični karakter. Događaj je organiziran u sklopu IFAD projekta – “Razvoj ruralnog biznisa”.

- U BiH postoji nedostatak vizije za turizam jer smo navikli samo na određene segmente turizma, a agrarni je turizam zanemaren, tvrdi Amela Šiber, konzultantica iz oblasti ruralnog bizinisa i turizma. Agroturizam, sportsko-rekreacijski kao i lovni turizam, gastro potencijali kao i bogata kulturna baština, samo su neki od oblika gdje bi seoski turizam mogao naći plodno tlo u Posavini. Žene udruženja “Posavski cvijet” prepoznale su, kako kažu, slabu kariku triju posavskih općina, i žele se angažirati na tom području.

seoski turizam

- Općina Orašje ima puno turističkih potencijala, a tijekom radionice smo razmijenile mišljenje u kojem smjeru se treba razvijati segment ruralnog turizma. Radionica je probudila tu svijest o značaju našega nasljeđa i lokalne tradicije kako bi i drugi mogli u njoj uživati - istaknula je konzultantica Šiber. - U Posavini još postoje osobe koje čuvaju tradiciju i žele je prenijeti na nove naraštaje i predstaviti svijetu, samo su neki od zaključaka do kojih smo došli kroz jednodnevni seminar - objašnjava Mandica Živković, predstavnica Udruge “Posavski cvijet”.

Oblast modnog dizajna također je neiskorišteni posavski potencijal, naglasile su žene Posavskog cvijeta. - Prijedlog naše ponude koja u fokusu ima zanate, tkanje i vezenje, te kulturnu ponudu proslijedit ćemo prema veleposlanstvima u smislu poziva studentima i učenicima umjetničkih akademija i škola, osobito smjera dizajna da dođu u posjet Orašju kako bi se uspostavila suradnja, jer tko zna, ističu žene “Posavskoga cvijeta”.

Za GIP piše Nada Koturićzupni ured