Ružica Kopačević - Miličević
Typography

Opet sve po starom! Kupuju se petarde, sijeku meze, pripremaju tegle i gajbe pive, juri se za pršutom na akciji, prave se Whats App grupe za doček Nove godine. U zadnji čas se navlače tijesne štikle, haljine sa šljokicama. Tipkaju brojevi, pune frižideri. Frka i trka kao da će u ponoć izdahnuti cijelo čovječanstvo.

Polako. Povucite ručnu, stanite na loptu, nije smak svijeta poručuje vam naša dopisnica Ružica Kopačević-Miličević.

Ona osobno više voli ispraćati nego dočekivati, sjesti i napraviti režime, pregledati listu gostiju, prekrižiti one koji nisu zaslužili gostoprimstvo, otvoriti prozore, prozračiti kuću, istjerati energiju koja sputava, ispratiti sve što je bilo smetnja duhovnom rastu, kao i duhovnom rastu ljudi koji nas okružuju.

Ne jurite kroz život. Šetajte kroz njega. Neka vaš hod bude spiritualno penjanje. Da biste stigli do vrha ne smijete zaboraviti disati. Ne smijete zaboraviti gdje ste krenuli i da se uvijek možete vratiti.

docek nove godine

Ako vam se baš ne slavi najluđa noć, otkažite zajednički doček Nove godine. Umjesto čoporativnog mučenja, odaberite samostalno opuštanje. Natočite sebi čašu dobrog vina, otvorite šampanjac prije ponoći, uključite svoju omiljenu muziku, upalite svijeću za pokojno prošlo vrijeme i lezite u kadu punu vode.

Za one koji su za aktivne ispraćaje, predlažem da obiđete jezero sa svjetiljkom u ruci, ili uskočite u vaš auto i vozate se po gradu uz dobru jezz muziku. Onima koji ne voze, preporučujem da sjednu u prvi vlak i otputuju u drugi grad, možda baš u kupeu sretnete ljubav svog života.

Opustite se i svjesno oprostite od svih onih koji su vas nepravedno povrijedili, koji su vas iskorištavali, od onih čija je uvijek bila zadnja, ostavite one koji vam prijete da će vas ostaviti, sahranite strahove koje su vam utjerali oni koji žive na račun vašeg strahovanja. Ako iza sebe imate par neuspješnih dijeta, spalite savjete za mršavljenje. Nisu mršavi sretniji od debelih.

Oprostite se od ciljeva koje su vam drugi nametnuli, od redovnog praćenja loših vijesti i događaja u svijetu. Desit će se i bez vas. Loše navike nazovite njihovim imenom. Ljude koji su vam žderali vrijeme i dušu, istjerajte iz svoga života, zalupite vrata nepozvanim gostima. Ne gutajte tablete kad imate gripu, lezite u krevet i odmarajte se.

Ne ljutite se zbog kila koje ste dobili, zbog riječi koje ste izgovorili, ne žalite za propuštenim prilikama, vaša se još nije ukazala. Ne žalite ni za čim.
Riješite se nepotrebnih torbi, tijesnih kaputa i haljina, ako ih niste obukli prošle, nećete ni iduće godine. Uđite u Novu godinu s vašim psom ili mačkom, bolje i s njima nego sa osobama koje su vam cijelu godinu išle na živce.

Tek kad se riješite svega što je staro, tijesno i nepotrebno, i tako možete mirno ući u Novu godinu. Ukoliko to ne učinite i Nova će vam se brzo uhelaćiti.

Vjerujte u sebe! Vjerujte u promjenu!

Vaš kredit ćete i onako vi sami vraćati, vaša djeca neće se preko noći promijeniti, vaš stan se neće povećati, komšije koje ne volite, neće se odseliti. Mijenjate odnos prema svemu. A najprije mijenjajte odnos prema sebi.
Požurite, imate još samo par sati!

Nazdravlje!
Za Posavinu.org piše Ružica Kopačević-Miličević