Domaljevac
Typography

Domaljevac je jedino mjesto na kugli zemaljskoj u kojem se dva najveća hrvatska nogometna kluba Hajduk i Dinamo već duže od jednog desetljeća međusobno susreću izvan Splita i Zagreba. Domaljevački stadion Jelas je u tim međusobnim mečevima zadnjeg vikenda u srpnju jedne godine Poljud onda kada je Hajduk odnosno Zavičajna Torcida domaćin, a druge godine Jelas se pretvara u Maksimir onda kada domaćinstvo preuzimaju Zavičajni BBB-si.

Piše: Pejo Gašparević

Tako se tradicija druga već 12 godina njeguje a svake godine zavičajni Hajdukovci i Dinamovci svoj domaljevački derbi namjene u humanitarne svrhe. Ove je godine prihod prikupljen s ove utakmice bit će darivan kao pomoć za oporavak Ante Brkića iz Bazika. Plemenitost je u srži ovih utakmica. Ovaj nogometni događaj demonstrira ono najljepše što sport može pružiti-radost pomaganja u nevolji. Zato ove utakmice zavičajnog Hajduka i Dinama za mene imaju posebnu dimenziju i kad god sam u prilici nazočim tom spektaklu.

1

DVA DOMALJEVAČKA HAJDUKOVCA - MIRKO MATIĆ I PEJO GAŠPAREVIĆ

No, ovogodišnji derbi zavičajnih Hajduka i Dinama na Jelasu bio je na poseban način dojmljiv jer se igrači nisu štedjeli, davali su sve od sebe braneći boje svojeg kluba. Ta činjenice govori koliko je za Domaljevčane i uopće Posavce/Posavljake čast nastupiti u toj utakmici. Ove su godine Dinamovci bili bolji i pobijedili su 6:2 te su s razlogom slavili pobjedu. Kao Hajdukovac i ja sam im čestitao ali sam se i priključio zabavi i druženju nakon utakmice koje je bilo ugodno i dirljivo. Piva nije manjkalo. Time želim reći kako iskreni sport može biti proizvođač prijateljstva unatoč sportskim i navijačkim rivalstvima. Ponizno priželjkujem da se navijačka kultura demonstrirana na ovogodišnjoj Zavičajnoj utakmici Hajduk-Dinamo prenese i na Zavičajni društveni život, što znači kako različita mišljenja ne moraju uvijek biti instrument raslojavanja nego se oko nekoliko stvari u Zavičaju može kreirati i zajedništvo.

Primjerice, u Splitu je međustranačko rivalstvo iznimno dinamično, katkad i nemilosrdno, ali kada je Hajduk u pitanju onda tu nema mjesta razilaženjima-svi su za Hajduk, a Hajduk je iznad svega. Domaljevac je sportska sredina, tradicionalno je davala velike sportske talente. Domaljevac povremeno postiže sportske domete koji su iznad lokalnih nesuglasja, u najnovije doba to čini Hrvatski odbojkaški klub (HOK) Domaljevac. Te mi činjenice daju povoda da zaključim kako nemam ništa protiv oblikovanja kulta važnosti Domaljevačkog sporta koji bi bio okupljalište svih onih koji nose Zavičaj u srcu.

7

NAŠ SURADNIK PEJO I  DINAMOVAC MATIJAS PEJIĆ-DOMALJEVAČKI ANDREA PIRLO

Zavičaj se ne voli samo zato što je lijep u našim očima niti samo zato što nam nudi radost susretanja s njim. To jesu korektna obrazloženja ljubavi prema zavičaju ali su istodobno i nedovoljna. Tajna ljubavi prema Zavičaju je dublja jer Zavičaj volimo zato što ga volimo svojom puninom. Voljeti Zavičaj znači biti mislima prikovani za zavičaj, ne možemo tomu umaći.

Na kraju ovog uratka pokušat ću biti i tobožnji nogometni stručnjak. Ove godine trener Zavičajnog Hajduka bio je Stamenko Ćošković pa sam ga, obzirom na način kako vodi svoju momčad, proglasio Domaljevačkim Joanom Carrillom.
Ovogodišnji trener Zavičajnog Dinama bio je Ilija Lucić koji je svojim načinom vođenja ekipe zaslužio da ga proglasim Domaljevačkim Mariom Cvitanovićem.

13

NAŠ SURADNIK PEJO SA TRENERIMA "DINAMA"  ILIJOM LUCIĆ-DOMALJEVAČKIM MARIOM CVITANOVIĆEM ((LIJEVO) I  "HAJDUKA"  STAMENKOM ĆOŠKOVIĆEM -DOMALJEVAČKIM JOANON CARRILLOM (DESNO)

Žiri koji je činila isključivo moja malenkost odlučio je za najboljeg igrača ovogodišnjeg Zavičajnog derbija Hajduk-Dinamo proglasiti Matijasa Pejića i, obzirom na način kako igra, proglasiti ga Domaljevački Andrea Pirlo.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
Fotografije: Marko Mišković
31. 07. 2017.