Nada Koturić
Typography

Živopisno mjesto općine Orašje Tolisa, smješteno uz rijeku Savu, ima dugu tradiciju i bogatu povijest. Župna crkva i samostan u Tolisi na Raščici, prva osnovna škola, prva zemljoradnička zadruga, vatrogasno i kulturno-umjetničko društvo, samo su neki od detalja koje dovoljno govore o bogatoj povijesti toga kraja, piše Večernji list BiH. Tolisa ima kulturološkog, etnološkog, izvornog blaga i potencijala koji se može pokazati kroz manifestaciju kakva je Dani Tolise.

tolisa 18 1900

Nastala je u cilju povezivanja tradicije i uklapanja u moderne tokove te animiranja svih toliških klubova, društava, sekcija i udruga, na tradiciji nekadašnje manifestacije Toliškog prela. Preuzeli su je, što je dobro, dogradili s još boljim sadržajima, realno i transparentno planirali, uključili u projekt veliki broj mještana, udruga i društava, brojne volontere i manifestacija je doživjela puni uspjeh.

Čuvati kulturnu baštinu
 
Kako ništa ne prepuštaju slučaju, na samom početku godine Tolišani su počeli planiranje velike fešte koja nadilazi lokalne okvire i na čemu bi im pozavidjele i puno veće sredine. - Kulturno-zabavni, sportski, turistički karakter sa zajedničkim je podznakom čuvati kulturnu baštinu svoga kraja, njegovati izvorne folklorne običaje i otrgnuti od zaborava izvornu tradiciju posavskoga kraja, ističu u novom Organizacijskom odboru manifestacije. Tradiciju su odlično ukomponirali u sadržaje svojstvene današnjici. Etno štih velike fešte spojili su s modernim ritmom koji vole mladi i dobili opće prihvaćenu manifestaciju za koju stižu sa svih razina samo pohvale.

Zaklada “Terra Tolis”tolisa 18 900

Zaklada “Terra Tolis” postala je alfa i omega organiziranja manifestacije. Na izbornoj sjednici Upravnog odbora zaklade “Terra Tolis” izabrano je novo rukovodstvo. Za novog predsjednika Zaklade i Organizacijskog odbora Dana Tolise jednoglasno je izabran Daniel Dominković, za dopredsjednika Petar Damjanović, a za tajnika Ivo Nedić. Dosadašnji predsjednik Mario Oršolić se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli radu Zaklade i organizaciji Dana Tolise te je zaželio novom predsjedniku puno uspjeha u daljnjem radu. Na sjednici je utvrđen i datum održavanja Dana Tolise 2018. godine. Ovogodišnja manifestacija počinje 30. svibnja, a završit će 3. lipnja. Donesena je i odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu Književne nagrade “Fra Martin Nedić”. Svi autori koji su objavili književno djelo od 1. 1. 2017., zaključno do 1. 4. 2018., mogu se prijaviti na natječaj, a dodjela nagrade bit će upriličena u sklopu Dana Tolise 2018. Večernji list i lokalni Radio Orašje, poručuju iz Zaklade, već godinama nas prate te se nadamo da će tako biti i ove godine kako bi pisana riječ i radijski eter bili u funkciji prenošenja dobrog posavskog glasa i pozitivnih vibracija manifestacije.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić