Nada Koturić
Typography

Brojne grane gospodarstva pogođene su zbog koronavirusa i sankcija na graničnim prijelazima. Poljoprivredni proizvođači s područja Posavske županije zabrinuti su za prijevoz komponenata koje sudjeluju u spravljanju stočne hrane za peradarstvo, svinjogojstvo i govedarstvo, kao i za druge grane poljoprivrede jer se dostavljaju iz drugih država, najviše Srbije, Njemačke i Slovenije. Na granicama su veliki zastoji, duga su čekanja, a količine koje imaju farmeri su ograničene.

- Nemamo velikih rezervi na farmama i skladišnim prostorima, pa sa svakim danom povećava se naša zabrinutost kako će završiti naša proizvodnja - kaže nam jedan od 40-ak poljoprivrednika koji se u trima posavskim općinama bavi peradarstvom. Predsjednik Koordinacije Udruge peradara u Bosni i Hercegovini te izvršni direktor tvrtke MADI Edin Jabandžić ne skriva zabrinutost stanjem u peradarstvu.

- Najviše nam je stalo da ne dođe do zastoja u proizvodnji pilećeg mesa kako za tržište BiH tako i za druga tržišta. Postoje u javnosti netočne glasine kako se priprema povećanje cijena, no mi samo želimo da država stane iza nas i naše domaće proizvodnje te da cijeli lanac prati da ne dođe do poskupljenja, odnosno da ne dođe do povećanja cijena stočne hrane koja je potrebna za ishranu peradi, transportne usluge, cijene sirovina i svega ostalog što sudjeluje u proizvodnji i formiranju cijena. Ja sam siguran da onda možemo kvalitetno opskrbiti i u ovakvim okolnostima tržište kvalitetnim pilećim mesom - izjavio je Edin Jabandžić.

perad 900

Bh. poljoprivreda izravno je vezana za uvoz. Od ukupnih 200.000 tona hrane za perad, 80% vezano je za uvoz. Od 160.000 tona sigurno je 130.000 - 140.000 tona povezano sa Srbijom. - MADI-ju svakog dana treba između 100 i 120 tona hrane da bismo hranili životinje koje imamo, a ovdje nema alternative kako je to u stočarstvu i svinjogojstvu. Ovo je intenzivni tok koji je vezan za hranu i njihove potrebe.

Ako bi došlo do novog prekida, sigurno ćemo imati nesagledive posljedice na peradarstvo i finalne proizvode - objašnjava Jabandžić. - Iz Koordinacijskog odbora peradara BiH tražit ćemo da se proizvođači hrane svrstaju u tvrtke vitalnog interesa jer bi bez proizvodnje hrane u ovakvoj situaciji kao što je koronavirus bilo još teže. Tvrtke koje proizvode hranu su nam važne, kao i smirivanje zdravstvenog stanja ljudi.

perad 901

Životne namirnice jako su bitne i bitno je da imamo dovoljno hrane na tržištu kako ne bi došlo i do te panike - tvrde u tvrtki MADI. Direktor Jabandžić smatra kako se jedino razgovorima i zajedničkim naporima s predstavnicima mjerodavnih državnih institucija o načinima pomoći ovoj proizvodnji može lakše prebroditi aktualna kriza.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić